Nova ofensiva de la policia espanyola contra el moviment independentista. El cos policial ha detingut aquest dimecres 16 persones a les comarques gironines acusades de desordres públics per haver participat presumptament en el tall de les vies de l'AVE de l'aniversari de l'1-O a Girona.

Entre els detinguts, que ja han quedat en llibertat, hi ha els alcaldes de la CUP a Verges i Celrà, el fotoperiodista Carles Palacio -col·laborador d'El Nacional-, un nebot del president Quim Torra i dotze persones més vinculades al món de l'activisme independentista. 

Segons ha informat la policia en un comunicat, els detinguts han quedat en llibertat després de comparèixer en comissaria assistits pels seus advocats, a l'espera que els citi el jutge. En el cas de Palacio, se li mantenen els càrrecs tot i haver demostrat que aquell dia era a les vies de l'AVE treballant per cobrir informativament els fets per El Nacional.

La policia sosté que els detinguts, entre ells els dos alcaldes de la CUP, formaven part d'un grup d'unes 400 persones que el passat 1 d'octubre, en els actes per commemorar el primer aniversari de l'1-O, van accedir "per la força" a les instal·lacions d'Adif a l'estació de l'AVE de Girona i van aconseguir interrompre durant més de dues hores el servei d'alta velocitat. Adif va denunciar que el tall de les vies havia causat un perjudici per als viatgers i alterat "greument" el trànsit ferroviari habitual.

Arran de l'ocupació de les vies, la Brigada d'Informació de la Policia Nacional a Barcelona va iniciar les primeres investigacions per identificar i, en el seu cas, detenir als màxims responsables que havien participat en el tall de les vies, en tractar-se d'una infraestructura "crítica" de l'Estat, segons la nota.