Tres persones han estat detingudes i més d’un centenar identificades en dues concentracions de les joventuts de Sortu (esquerra abertzale) que han tingut lloc aquest divendres a Ernai, Vitòria i Bilbao, segons informa l’agència Europa Press. Les concentracions no havien estat autoritzades i estaven convocades per demanar l’alliberament de dues persones condemnades a penes de presó per l’Audiència Nacional espanyola per la seva relació amb la ‘kale borroka’.

Segons ha informat el Departament basc de Seguretat, l'Ertzaintza ha arrestat a la capital alabesa tres persones per un delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat, després de presumptament haver colpejat les patrulles que estaven identificant els assistents a la concentració no comunicada davant de la subcomissaria de l’Ertzaintza de la capital alabesa, on dues persones s’havien encadenat.

Al mateix temps, a Bilbao, en una altra concentració que tenia lloc simultàniament, dues persones s’encadenaven a la façana de la subdelegació del Govern de Biscaia sense que es fessin detencions, però sí que s’ha identificat persones i propostes per a sanció.

Persones concentrades i algunes encadenades

Els fets han tingut lloc al mateix temps a partir de les 7.30 hores de Vitoria-Gasteiz i Bilbao, on un grup de mig centenar de persones es concentrava, en el cas de la capital alabesa davant de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ertzaintza al carrer Olagible, mentre que un grup de més de 90 persones es concentrava davant de la Subdelegació del Govern a la plaça Federico Moyua de Bilbao.

A la capital alabesa, dues persones s’han encadenat als accessos de l’oficina d’atenció ciutadana de la policia autonòmica, i la resta de participants han entrat a l’oficina. Els agents que han intervingut han hagut de tallar les cadenes de les persones que bloquejaven l’accés a l’edifici policial i treure del trànsit rodat la resta de congregats que no tenien autorització per manifestar-se.

Aquesta actuació policial ha acabat amb tres persones detingudes per atemptat contra agent de l’autoritat, així com 42 persones identificades i propostes per a sanció d’acord amb la Llei de Seguretat Ciutadana. A la concentració de Bilbao s’han produït les mateixes circumstàncies de manera que dues persones s’han encadenat a les finestres de la Subdelegació del Govern a Biscaia i la resta de concentrats han tallat el trànsit. L’actuació policial s’ha acabat amb 92 persones identificades i totes elles propostes per a sanció també d’acord amb la Llei de Seguretat Ciutadana.

Sortu, a favor d'investir Pedro Sánchez

Sortu és una formació que dona suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. La formació creu que si Sánchez és investit amb suport de grups independentistes del País Basc i Catalunya la qüestió territorial estarà al centre del debat polític els anys vinents i obrirà una finestra d’oportunitat que permetrà establir el campament base per l’ascensió de la república basca. Així figura en un document intern de la formació, Pla Polític 2023-204, segons ha informat El País.