Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous un veí de Manresa com a presumpte autor de tres cartes amenaçadores contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, segons informa La Vanguardia. Les cartes anaven firmades per "España Acción antiindependentista", i feien referències concretes a l'ús d'armes de foc per lluitar contra l'independentisme. A més, s'hi assenyalava el president i altres líders de les formacions polítiques independentistes com a principals objectius. El rotatiu, que cita fonts policials oficials, destaca que l'home té 81 anys.

El fet que l'home tingués en propietat diferents armes en bon estat i la munició corresponent, n'hauria precipitat la detenció per part dels Mossos, que haurien considerat que tenia tots els instruments necessaris per dur a terme les amenaces. 

armas amenazas pere aragones @mossos

Armes trobades a casa del veí de Manresa / @Mossos

La detenció s'ha realitzat a Manresa i l'home està acusat d'un delicte d'amenaces per motius ideològics. El detingut, que tenia permís d'armes, ha vist com els Mossos han decomissat tot el material que guardava a casa seva, destaca el mateix diari.

Els fets

Les tres cartes s'haurien rebut durant els mesos de maig, juny i juliol al mateix Palau de la Generalitat. Les cartes estaven escrites a màquina i les amenaces estaven fetes en primera persona del plural. A més, es van enviar des de Manresa, d'on és veí el detingut. A les cartes s'hi podien llegir clares referències a defensar-se de l'independentisme amb l'ús d'armes. 

El president Quim Torra també va ser objecte de diferents amenaces. Aleshores, però, la investigació va arribar fins a Mallorca, d'on va ser identificat l'autor.

Com s'han detectat les cartes?

Segons explica el mateix diari, els sistemes de control de correspondència habitual són els que haurien detectat aquestes cartes. La seu de Presidència del Govern va alertar-ne la Unitat d'Informació de Barcelona, que va traslladar la situació a la Unitat d'Informació Central. Tot plegat, hauria acabat amb la detenció de l'home de 81 anys aquest mateix dijous.

La via del diàleg

Per altra banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha demanat a Junts i la CUP que respectin els respectius acords amb ERC, que per part dels cupaires inclouen donar un marge de dos anys per explorar la via del diàleg amb l'Estat. En una conferència organitzada per la Fundació Josep Irla aquest dijous a Prada del Conflent, Vilagrà ha afirmat que "el dogmatisme, l'apriorisme i la divisió són mals companys de viatge". "No em passa pel cap pensar que ningú, després de tres mesos de signar un acord, no el subscriu en aquest moment. Seria anar a les palpentes si anem canviant l'estratègia cada dia", ha advertit, quan falta un mes per a la reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa.

 

 

 

Imatge principal: el president del Govern, Pere Aragonès / ACN