La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha demanat a Junts i la CUP que respectin els respectius acords amb ERC, que per part dels cupaires inclouen donar un marge de dos anys per explorar la via del diàleg amb l'Estat. En una conferència organitzada per la Fundació Josep Irla aquest dijous a Prada del Conflent, Vilagrà ha afirmat que "el dogmatisme, l'apriorisme i la divisió són mals companys de viatge". "No se'm passa pel cap pensar que ningú, després de tres mesos de signar un acord, no el subscriu en aquest moment. Seria fer pals de cec si anem canviant l'estratègia cada dia", ha advertit, quan falta un mes per la reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa.

La consellera ha fet les declaracions després de les intervencions aquest matí del president Quim Torra i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'han mostrat molt escèptics amb la taula, després de la negativa rotunda del PSOE i Podemos d'abordar-hi l'autodeterminació i l'amnistia. Quina força té el Govern per negociar res? Si li hem regalat a l’estat dos anys, què treurem de la taula de diàleg? Aquestes han estat algunes de les preguntes que ha formulat Quim Torra respecte a l'efectivitat que pot tenir la via del diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. Borràs ha declarat que "l'independentisme no pot estar dos anys marejant la perdiu". Un període de temps que al seu entendre no caldrà exhaurir per veure si "el diàleg té sentit". "Hi ha dues qüestions que s'han de tractar, l'autodeterminació i l'amnistia", ha continuat. 

 

Vilagrà ha reivindicat que els acords amb Junts i la CUP estan "ben pactats" i que, en tot cas, les properes passes a seguir s'han de configurar en el marc del consens estratègic de l'independentisme. Vilagrà ha afegit que cal agafar els pactes assolits ara fa tres mesos i "posar-se a treballar intensament i amb tota la força".

En aquesta línia, la titular del departament de la Presidència ha insistit que la negociació i l'embat democràtic contra l'Estat s'han de "preparar en paral·lel" i que "totes les opcions estan obertes". Vilagrà ha apuntat que així consta per escrit als acords que van permetre la investidura del president del Govern, Pere Aragonès.

D'aquesta manera, la consellera ha reiterat que a Europa "no s'entén que no s'esgotin les vies de diàleg i de negociació". "I és el que farem els mesos vinents amb convicció, perquè està pactat i escrit", ha subratllat.

Així mateix, Vilagrà ha fet una crida "impulsar la fortalesa" de les institucions i dels teixits econòmic i social, en un escenari on ha reivindicat l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació. La consellera ha dit que aquest òrgan es posarà a caminar "ben aviat", i l'ha comparat amb l'espai del Pacte Nacional pel Referèndum.