André Ventura, líder del partit d’ultradreta Chega, podria ser l’objectiu d’un atemptat que ha estat desbaratat per la policia portuguesa, que ha detingut un home que portava un artefacte explosiu a la seu del partit a Lisboa i que presumptament volia atemptar contra la vida del polític. Ventura no ha estat en cap moment en perill, atès que aquest dijous era a Funchal, la capital de Madeira, participant en uns actes de campanya de les eleccions regionals que se celebren aquest diumenge. L’home ha entrat a la seu, ha preguntat per Ventura i, tot seguit, ha afirmat que portava una motxilla amb explosius i que volia posar una bomba a l'edifici. Diverses dotacions policials s’han desplaçat fins a la seu del partit i han acordonat la zona, per posteriorment interceptar el sospitós. Els efectius de la unitat d’explosius no han desvelat el contingut de la motxilla. 

Un possible cas de salut mental

Segons el superintendent de la policia portuguesa, Sérgio Soares, el subjecte podria patir problemes mentals. La seu del partit d’ultradreta a Lisboa ha estat desallotjada i el sospitós ha estat traslladat a un hospital per ser examinat. André Ventura s’ha referit al succés davant la premsa i ha reconegut que havia estat informat que “algú havia entrat o intentat entrar” a la seu del seu partit. “Tinc molt poca informació, perquè m'ho han notificat ara, quan venia aquí, al centre de Funchal, que algú havia entrat o intentat entrar a la nostra seu i que deia que portava un artefacte explosiu i que volia matar-me”, ha assenyalat el polític, que ha explicat que la policia ha establert un “perímetre” de seguretat al voltant de l'edifici del seu partit a Lisboa i al Parlament, que és a prop. "Això és una amenaça de bomba i no tinc gaire més informació", ha indicat Ventura, que avaluarà amb la policia si hi ha més riscos per a la seva seguretat o si es tracta d'una situació aïllada.

Atacs contra polítics

El succés arriba a les portes de les eleccions europees i en un moment en què s’estan produint diversos casos de violència contra polítics europeus. El 15 de maig passat, un home de 71 anys va disparar contra el primer ministre eslovac, Robert Fico, a la localitat de Handlová, al centre del país, on va resultar ferit greu. A Alemanya també s’han produït agressions violentes contra alguns polítics en les darreres setmanes. El passat 9 de maig, la vicealcaldessa de Berlín, la socialdemòcrata Franziska Giffey, va ser atacada per l’esquena. Aquesta agressió se sumava a la brutal pallissa que va patir l’eurodiputat socialdemòcrata Matthias Ecke mentre enganxava cartells a Dresden, a mans de quatre joves ultradretans.

Chega denuncia el clima d’odi contra la ultradreta

"Lamentable que aquesta escalada de violència continuï", ha denunciat Ventura, en la línia del que ha expressat el partit en un comunicat paral·lel en què responsabilitza d'aquest tipus d'actes el "clima d'odi creat per l'extrema esquerra durant les darreres setmanes" contra la llibertat d'expressió. "És totalment inadmissible que en els 50 anys del 24 d'abril encara hi hagi episodis d'aquest tipus", ha valorat la ultradreta portuguesa, una de les vencedores a les passades eleccions, en les quals va passar de tot just una dotzena d'escons a mig centenar, i es va consolidar així com la tercera força de l'Assemblea. Ventura va ser un dels participants en l’acte Viva 24 organitzat per Vox al Palau de Vistalegre el passat cap de setmana, en el qual van participar líders internacionals afins, com el president argentí Javier Milei, on precisament va fer les declaracions acusant de “corrupta” la dona de Pedro Sánchez que han provocat un conflicte diplomàtic entre Espanya i l’Argentina.

Ventura , junto al presidente de Vox, Santiago Abascal (Europa Press)
Ventura, al costat del president de Vox, Santiago Abascal / Europa Press
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!