L’atac a polítics sembla haver-se convertit en una tendència a Alemanya, amb dues agressions violentes en els darrers dies, el que ha provocat preocupació i un debat en la societat alemanya al voltant de la violència creixent contra polítics i servidors públics. La darrera víctima ha estat la vicealcaldessa de Berlín, la socialdemòcrata Franziska Giffey, que aquest dimarts va ser atacada per l’esquena quan visitava una biblioteca municipal al barri d’Alt Rudow de la capital alemanya. Aquesta agressió se suma a la brutal pallissa que va patir l’eurodiputat socialdemòcrata Matthias Ecke mentre enganxava cartells a Dresde, a mans de quatre joves ultradretans. 

Franziska Giffey (EFE)
Franziska Giffey (EFE)

L’agressor de la vicealcaldessa Franziska Giffe, que va patir ferides lleus al cap, és un home de 74 anys que té antecedents relacionats amb delictes d'odi, segons la policia. Es va valer d'una bossa farcida d'un material dur per agredir-la al cap i després va fugir aprofitant la confusió, tot i que va poder ser detingut aquest dimecres. Giffey, que en el passat va ser ministra de Família (2018-2021) i alcaldessa-governadora de Berlín (2021-2023), es va declarar "commocionada" pels atacs "cada vegada més freqüents" a què es veuen exposades les persones que s'involucren en la política.

Aquests dos casos han posat el focus en la violència que estan patint polítics i càrrecs públics al país. Altres dos polítics verds van denunciar dimarts haver estat objecte d’empentes, amenaces i escopinades per part de dues persones a un grup suposadament d’extrema dreta perquè va realitzar la prohibida salutació feixista del braç en alt. Segons el ministeri de l’Interior d’Alemanya, el 2023 es van produir 2.790 atacs verbals o físics, un 53% més que l’any anterior, segons va afirmar la ministra Nancy Faeser, que va reconèixer “una escalada de violència antidemocràtica”, que coincideix amb la irrupció de l’extrema dreta al país, i a Europa en general, a les portes d’unes eleccions europees. Segons aquestes dades, per partits, els membres dels Verds són els més agredits, seguits dels de l’AfD i els socialdemòcrates.

Protestes contra els atacs

Més de 2.000 persones es van manifestar diumenge passat a Dresden per protestar davant les agressions contra polítics i voluntaris en el marc de les campanyes electorals, després de l'atac de divendres a Matthias Ecke, de 41 anys, que diumenge va haver de ser operat de diverses fractures a la cara. L'aliança Wir sind die Brandmauer Dresden (Som els tallafocs de Dresden) havia convocat aquest acte, recolzat per diverses organitzacions civils, a la plaça Pohlandplatz de la capital saxona, propera al carrer on Ecke, principal candidat socialdemòcrata a les eleccions europees a Saxònia, va ser agredit divendres per un grup de quatre persones. Un noi de 17 anys es va entregar la matinada passada a la policia i va declarar haver agredit el polític socialdemòcrata, de 41 anys, que aquest diumenge va haver de ser operat. Els quatre autors de l'atac van ser identificats i estan esperant judici per lesions greus. 


També a Dresden, la nit de dimarts, es va registrar un nou atac contra Yvonne Mosler, candidata ecologista a l’Ajuntament de Dresde, el seu fill i diversos col·laboradors que enganxaven cartells electorals pels comicis europeus i comunals de Saxònia, amb la presència de les càmeres de la cadena DW que acompanyava la política. Al crit de Heil Hitler”, un home i una dona van agredir Mosler, mentre les càmeres ho gravaven.


Reunió amb responsables d’Interior

La ministra Nancy Faeser va celebrar dimarts una reunió extraordinària amb els responsables d’Interior dels Länder per abordar aquest tema i la preocupació creixent per la violència conta els polítics, a les portes de les eleccions europees del 9 de juny. Faeser va anunciar després un acord per impulsar un enduriment del Codi Penal per castigar els actes de violència o fustigació contra figures de la vida pública i per agilitzar aquests processos judicials, encara que per posar en marxa aquesta iniciativa primer haurà d'arribar a un consens amb el ministre de Justícia, el liberal Marc Buschmann.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!