Més de 2.000 agents de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil estan preparats per actuar a Catalunya contra el referèndum de l'1 d'octubre. Ho faran si el president espanyol Mariano Rajoy ho autoritza. Segons informa el digital lainformacion.com, l'anomenada operació Referèndum ha estat dissenyada per la Secretaria d'Estat de Seguretat, en col·laboració amb les cúpules del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil.

Les fonts d'aquest diari expliquen que aquest pla, que és sobre la taula de Rajoy, va ser elaborat pels antics directors adjunts dels dos cossos, Florentino Villabona i Pablo Martín. Aquesta operació "planteja un desplegament de policies i guàrdies civils en tres fases al llarg de les pròximes setmanes per evitar l'1-O".

La primera fase passaria per incrementar la seguretat en edificis de l'Estat en "risc de ser atacats o ocupats per radicals". La segona passaria per la retirada d'urnes i el tancament, si cal, de col·legis electorals. I l'última passaria per una presència d'unitats aniavalots als carrers per impedir possibles disturbis públics o acampades com la del 15-M. 

El pla preveu el desplegament d'agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) -els antiavalots- a les grans ciutats, i dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de la Guàrdia Civil en poblacions sense presència de la Policia Nacional. En total, l'operació preveu l'arribada d'uns 2.200 agents a Catalunya.

Segons lainformacion.com, hi ha "malestar" entre els cossos policials espanyols per l'1-O. Alguns agents haurien manifestat als seus superiors, "amb certa ironia", que si el Govern espanyol necessités voluntaris per anar a Catalunya a retirar urnes, ells s'hi oferien. Pel 9-N, el Ministeri de l'Interior ja va desplegar uns 400 agents de la UIP i uns 700 membres dels GRS.

En aquest sentit, se n'ha fet ressò Foro GuardiasCiviles, un fòrum no oficial de la Guàrdia Civil, que comparteix una informació segons la qual el Ministeri de l'Interior està "desbordat per peticions de policies que desitgen anar a Catalunya a retirar urnes l'1-O".