L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa sobre el desplegament de la Policia Nacional davant la seu de la CUP el 20 de setembre del 2017 i ha ordenat citar com a investigat el cap de l'operatiu que va impedir entrar i sortir els militants del local.

La secció desena de l'Audiència estima parcialment el recurs de la CUP contra la decisió del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona d'arxivar la denúncia que el partit va presentar pel desplegament de més d'un centenar d'agents de la Policia Nacional davant la seva seu a Barcelona. 

DAVID FDEZ CUP   IU

El jutjat d'instrucció 9 va arxivar aquesta causa el febrer del 2018 en considerar que els agents van actuar "en compliment estricte" de les ordres de la fiscalia i que es van "limitar a intervenir el material propagandístic" que hi havia "fora de l'edifici".

Delicte de coaccions greus

Ara, però, l'Audiència de Barcelona ordena al jutjat que faci noves diligències, entre les quals identificar el responsable de la Brigada Provincial d'Estrangeria i cap d'aquest operatiu. El tribunal creu que del relat de la denúncia es desprèn que es podria haver comès un delicte de coaccions greus.

L'Audiència de Barcelona accepta algunes de les diligències demandades en el recurs presentat per la CUP, tot i que no totes. Així, sol·licita al jutjat d'instrucció que prengui declaració en qualitat de testimonis als dos agents de la Policia Nacional que "van confiscar les caixes a la vorera de la via pública, fora de la seu del partit i a qui els va ser denegada l'entrada dins del mateix per absència d'autorització judicial".

Identificació del cap de l'operatiu

També demana que s'identifiqui "el responsable de la Brigada Provincial d'Estrangeria i cap d'aquest operatiu que va ordenar als antidisturbis" anar a la seu de la CUP per acordonar-la entre les dues del migdia i les vuit del vespre, "impedint sortir (o entrar) de la seu als militants". A més, el tribunal afegeix que aquest agent "seria l'investigat" i que, un cop identificat, "s'ha de procedir a prendre-li declaració en tal qualitat".

El tribunal deixa a criteri del jutjat que es prengui declaració com a testimonis a quatre persones que "van acudir posteriorment a negociar amb les forces policials", però que "no van ser testimonis presencials".

En l'escrit, les magistrades consideren que l'arxivament de la causa que va fer el jutjat d'instrucció número 9 el febrer del 2017 "no està fonamentat de forma suficient" perquè "del relat de la denúncia s'exposen fets que podrien ser constitutius, a priori, d'un delicte de coaccions greus".