Una desena d'ex-alts càrrecs del Govern processats per l'organització de l'1-O s'han negat a declarar aquest dimarts a la tarda davant Alejandra Gil, la magistrada del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. Estaven citats després que l'Audiència ordenés a la magistrada tornar-los a prendre declaració per algunes resolucions del Tribunal Constitucional que haurien desobeït i sobre les quals encara no se'ls havia preguntat a instrucció. 

En total hi ha una trentena d'alts càrrecs citats a declarar pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental. La d'avui és la segona de les cites emeses, ja que encara se n'ha de celebrar una la setmana vinent. 

Avui estaven citats a declarar, entre d'altres, Aleix Villatoro, secretari general de Relacions Institucionals i Exterior, Joaquim Nin, l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de Presidència, Rosa Vidal l'ex-interventora de la Generalitat, així com de la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicenç Sanchis, i l'exdirector de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès. Tots ells s'han negat a declarar davant la magistrada. 

Natàlia Garriga, aforada, no va declarar

La setmana passada estaven citats a declarar els primers ex-alts càrrecs. Entre aquests hi havia Natàlia Garriga, que no va declarar al·legant que, com a consellera de Cultura, és aforada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El 2017, Garriga era secretaria general de Vicepresidència i està processada per un delicte de malversació per participar en l'organització del referèndum. Si el procés contra ella contínua, haurà de ser al TSJC, com ha acabat passant amb Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. 

Natàlia Garriga declara Ciutat Justícia / Sergi Alcàzar

Natàlia Garriga a la Ciutat de la Justícia / Sergi Alcàzar 

La setmana passada, l'únic que va accedir a declarar va ser l'exsecretari del Diplocat, Albert Royo.

Ara, encara queden nou citats per declarar i ho faran el dilluns vinent, 21 de juny. Entre ells hi ha el que va ser director de la delegació del Govern davant la UE Amadeu Altafaj, l'exdirector de Catalunya Ràdio Saül Gordillo, i l'exdirector de Comunicació del Govern Jaume Clotet.

Imatge principal, Vicent Sanchis i Núria Llorach abans del debat de les eleccions municipals a TV3. Avui, tots dos s'han negat a declarar.