La magistrada del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha permès a la nova consellera de Cultura, Natàlia Garriga, no declarar en la citació d'aquest dimarts a la tarda per l'organització de l'1-O i la suposada desobediència de tres resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

La jutgessa l'havia citat juntament amb una desena d'ex-alts càrrecs de la Generalitat i 20 més que ho faran les properes setmanes, però Garriga havia al·legat que, com a consellera, és aforada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Garriga no ha declarat i la resta, excepte l'exsecretari del Diplocat Albert Royo, també s'han negat a respondre.

Si el procés contra Natàlia Garriga continua, haurà de ser al TSJC, perquè és aforada. Igual que ha acabat passant amb Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

Garriga, que el 2017 era secretària general de Vicepresidència, està processada per un delicte de malversació per participar en l'organització del referèndum de l'1-O. L'ara consellera de Cultura va ser una de les detingudes en l'operació d'entrada i escorcoll del 20-S i està acusada d'exercir d'"enllaç" entre l'ex-secretari general de Vicepresidència Josep Maria Jové i l'encarregada d'una nau industrial de Bigues i Riells (Vallès Oriental) on s'havia d'emmagatzemar documentació relacionada amb l'1-O.

Vilalta, en nom de Junqueras

"La prova més clara que els indults no són la solució, malgrat que poden ajudar, és que la causa és molt més gran, afecta exiliats i fins a 3.000 encausats. La solució de fons és l’amnistia", ha dit la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha acompanyat Garriga a la Ciutat de la Justícia.

Marta Vilalta Marcel Mauri Francesc Dalmases Natàlia Garriga declara Ciutat Justícia / Sergi Alcàzar

Vilalta ha afirmat que l'article d'Oriol Junqueras publicat al diari Ara, en el qual sosté que la via unilateral no és "viable ni desitjable", interpel·la "aquella ciutadania que potser no és independentista i s'ha sentit exclosa de tot aquest procés". Així s'ha expressat Vilalta aquest dimarts davant el jutjat número 13 de Barcelona, on ha acompanyat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i altres investigats a personar-se davant del jutge pels fets de l'1-O. La portaveu republicana també ha assegurat que "la prova més evident que els indults no són la solució" és que la "repressió contra l'independentisme" és "molt més gran" que el que contempla la mesura de gràcia, ja que afecta "fins a tres mil persones".