L'Audiència de Barcelona ha confirmat el processament de 29 càrrecs del Govern acusats de participar en els preparatius de l'1-O, sense ampliar les imputacions com pretenia la Fiscalia, i ha ordenat al jutjat d'instrucció que torni a citar-los per prendre'ls declaració de nou.

En una interlocutòria, la secció 21a de l'Audiència de Barcelona rebutja els recursos contra la interlocutòria en què el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va processar 29 càrrecs del Govern i empresaris pels delictes de malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació.

La sala ratifica a més l'arxivament de la causa contra 19 persones més que van estar imputades.

Els 29 processats

Els 29 processats, tots ells alts càrrecs del Govern, estan acusats de quatre delictes: malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació

Antoni Molons Garcia, processat per malversació i prevaricació.
Joaquim Nin Borredà, processat per malversació, desobediència i prevaricació.
Jaume Clotet Planas, processat per malversació.
Josep Ginesta Vicente, processat per malversació.
David Palanques Bonavia, processat per malversació.
David Franco Sánchez, processat per malversació.    
Francesc Sutrías Grau, processat per malversació i desobediència.
Aleix Villatoro Oliver, processat per malversació, desobediència i prevaricació.
Amadeu Altafaj Tardio, processat per malversació i prevaricació.
Albert Royo Mariné, processat per malversació i falsedat documental.
Natalia Garriga Ibáñez, processada per malversació.  
Pablo Raventós, processat per malversació i desobediència.
Rosa M. Rodríguez Curto, processada per malversació.    
Francesc Fabregas Bonet, processat per malversació i desobediència.
Josué Sallent, processat per malversació. 
Xavier Puig Farré, processat per malversació. 
Rosa Vidal Planella, processada per malversació, desobediència i falsedat documental.
Núria Llorach Boladeras, processada per desobediència. 
Frederic Udina Abelló, processat per desobediència.
Vicent Sanchís Llacer, processat per desobediència.
Saül Gordillo Benárdez, processat per desobediència.
Martí Patxot, processat per desobediència.
Mercedes Martínez, processada per desobediència.
Joan Manel Gómez Sanz, processat per desobediència.
Josep Masolivé Puig, processat per desobediència.   
Marta Garsaball Pujol, processada per malversació, desobediència, falsedat documental i prevaricació.
Manuel Manonelles Tarragó, processat per malversació, desobediència i prevaricació.
Ignasi Genovés Avellana, processat per malversació, desobediència i prevaricació.
Teresa Prohías Ricart, processada per malversació, desobediència i prevaricació.

 

 

Segons consta en la resolució, l'oportunitat de declaració és procedent “si, amb posterioritat a la integració d'aquesta resolució amb fets nous (per estimació dels recursos d'apel·lació esmentats), s'escau la pràctica d'una nova indagatòria, a fi, d'una banda, que els processats exerceixin de nou el seu dret a la defensa en la manera que estimin més convenient i, per una altra, es dona també a les acusacions l'oportunitat de preguntar sobre ells, si així ho consideren oportú”.

La sala, que en aquesta fase només pot examinar l'adequació dels fets i els tipus penals tal com surten en les ordres de processament d'instrucció i les resolucions que l'integren, és a dir, de la interlocutòria de 4 d'abril de 2019, de la de 6 juny de 2019, de la de 25 de novembre de 2019 i de 8 de setembre de 2020. En aquesta fase processal, immediatament anterior a la celebració del judici, el tribunal no pot conèixer sobre el fons de l'assumpte, la seva anàlisi és d'adequació formal i jurídica del que contenen les resolucions ja dictades.

A més de les peticions fetes per l'Advocacia de l'Estat, i estimades pel tribunal, també la resta de parts van traslladar a la sala la seva posició respecte a l'acte de conclusió de sumari. En essència, la Fiscalia va demanar la revocació per tal d'ampliar els processaments; transcriure les declaracions prestades en seu judicial per investigats, processats o no, i per testimonis; la transcripció literal de converses telefòniques incorporades a la causa; incorporar documentació de la causa per l'1-O d'un processat que inicialment ho va estar en el jutjat d'instrucció 13 i posteriorment en la sala civil i penal quan va obtenir l’aforament que obligava al canvi d'òrgan competent; i documentació de Mossos d'Esquadra. L'acusació popular, per la seva banda, es va mostrar conforme amb l'acte de conclusió de sumari. I les defenses dels processats van demanar el sobreseïment de la causa “per considerar o bé que els fets no són constitutius de delicte, o bé que no concorren indicis de la participació dels processaments”.

Respecte de les peticions de Fiscalia, la sala sol·licita que tres processats siguin preguntats per un aspecte concret no inclòs en la interlocutòria de processament; la transcripció de declaracions d'investigats processats i testimonis per tal d'afavorir la gestió de la causa, no incloure les converses telefòniques, que podran ser proposades com a prova i serà aleshores quan s'admetin o no i siguin utilitzades en vista pública degudament referenciades encara que no transcrites. El tribunal desestima la petició d'informació procedent de la causa a la sala civil i penal i sí que considera oportuna la petició d'una referència documental concreta als Mossos d'Esquadra.