Fins a cinc membres del Govern espanyol són avui a Barcelona, precisament en la jornada que es commemoren els 30 anys de l’atemptat d’Hipercor. Amb tot, l’arribada de la vicepresidenta i quatre ministres segueix una agenda un pèl desconcertant, en la qual crida l’atenció l’absència de Soraya Sáenz de Santamaría del principal acte institucional en record de les víctimes.

Efectivament, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i quatre ministres: la de Defensa, María Dolores de Cospedal; el d’Interior, José Ignacio Zoido; la de Sanitat, Dolors Montserrat, i el d’Energia, Álvaro Nadal, tenen previstos actes a la capital catalana, en un desembarcament gairebé sense precedents i amb la curiositat que els mateixos ministres, amb una agenda diferenciada, es trepitjaran els uns als altres.

De fet, Sáenz de Santamaría, que aquest matí ha participat en un acte a Mont-Roig del Camp, a les 17 hores té previst assistir a un acte relacionat amb l’atemptat d’Hipercor, la inauguració de l’exposició "Una mirada a Hipercor, 30 anys després de l’atemptat”, que tindrà lloc a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, i on hi seran també el ministre Zoido i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Soraya contraprograma els seus ministres

Ara bé, just després, la vicepresidenta participarà en un acte que, de fet, contraprograma l’homenatge institucional previst per a les 19 hores al monument a les víctimes de l’atemptat més mortífer d’ETA. Si a aquest acte hi assistiran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el lehendakari, Iñigo Urkullu, l’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, i els ministres Zoido i Montserrat, curiosament, a la mateixa hora la vicepresidenta, acompanyada del ministre Nadal, té previst presentar el llibre Contra el populismo de José María Lasalle, secretari d’Estat per a la Societat de la Informació i l’Agenda Digital.

A tot això s’afegeix la presència a Barcelona de la ministra de Defensa, que avui ha convocat, de forma inusual a la capital catalana, el Consell Superior de l'Exèrcit (CSE), òrgan consultiu que aplega la cúpula de l’exèrcit espanyol. Per acabar-ho d’adobar, Cospedal visita a la tarda, gairebé coincidint també amb l’acte de Santamaría a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’exposició "Enginyers, soldats i savis" que es pot veure a l’edifici del Govern Militar.

Tot plegat, una agenda que trepitja els actes dels mateixos ministres i que es produeix precisament en l’aniversari de l’atemptat d’Hipercor i que, a més, significa la primera visita de Sáenz de Santamaría a Catalunya després de l’anunci del Govern de la Generalitat de convocar un referèndum per al dia 1 d’octubre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat