La ministra espanyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, presidirà aquest dilluns a Barcelona la reunió del Consell Superior de l'Exèrcit (CSE), un òrgan amb funcions assessores i consultives del ministre de Defensa i del cap de l’Estat Major de l’Exèrcit (JEME). Està compost pels tretze tinents generals de l’Exèrcit de Terra en servei actiu a més de dos generals de divisió.

La trobada tindrà lloc a la seu de la Inspecció General de l’Exèrcit, a l’edifici de Capitania de Barcelona i estarà complementada per la visita a l’exposició “Ingenieros, soldados y sabios” que actualment es troba a l’edifici del Govern Militar.

El CSE es reuneix unes set vegades a l’any, normalment al Palau de Buenavista de Madrid, seu del Quarter General de l’Exèrcit. Cospedal va presidir per primera vegada la reunió d’aquest organisme el passat mes de novembre.

Acusacions de cop d’estat

La inusual trobada a Barcelona –fa setze anys de l'última reunió a la capital catalana, el 2001– arriba pocs dies després de l’anunci per part del Govern de celebrar amb data 1 d’octubre un referèndum d’autodeterminació. Dies abans d'aquest anunci, la mateixa ministra va equiparar la voluntat de tirar endavant la votació amb un intent de cop d'estat, al mateix temps que va garantir que l'Estat utilitzarà tots els mitjans dels quals disposa per impedir-ho.

"El que va fer i el que està fent des de fa molt de temps el senyor Puigdemont i el Govern de la Generalitat és amenaçar constantment l'Estat i dir que posarà fi a l'Estat que tenim avui. Si fóssim en un altre país, en altres circumstàncies i no estiguéssim parlant de polítics, estaríem parlant d'un intent de cop d'estat o d'una amenaça de cop d'estat", va assegurar Cospedal el passat 23 de maig en una entrevista a Onda Cero.

Àmplia representació militar

El Consell Superior de l’Exèrcit de Terra, així com els seus homòlegs a l’Armada i l’Exèrcit de l’Aire, està regulat pel decret 47/2004, que el defineix com a “òrgan col·legiat assessor i consultiu del ministre de Defensa i del Cap de l’Estat Major de l’Exèrcit”.

Està compost pel ministre de Defensa, que n’exerceix la presidència; el JEME; els generals en cap de la Força de Maniobra, de la Força Terrestre i de la Força Logística Operativa; els tinents generals en cap dels Comandaments de Suport a la Força; tots els tinents generals en situació de servei actiu; i els comandaments generals de Ceuta i Melilla, a més del segon Cap de l’Estat Major, que exerceix de secretari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat