La decisió del president a l'exili, Carles Puigdemont, de deixar Berlín i traslladar-se a a Hamburg per raons de seguretat, ha causat un inexplicable desconcert en destacats mitjans de comunicació alemanys sobre on és realment el líder de JxCAT. El fet és que Puigdemont és a Hamburg, ciutat propera a Schleswig, que és on es decidirà si la Justícia alemanya li concedeix la llibertat o l'extradeix.

L'agència pública alemanya DPA i el diari Süddeutsche de Munic han titulat que hi ha "Especulacions sobre on para Puigdemont". Després que l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va anunciar a principis de setmana que el president s'havia traslladat a Hamburg, periodistes alemanys van intentar confirmar la notícia al Tribunal d'Schleswig-Holstein, que com fa habitualment en aquests casos extrema la prudència i no diu mai ni un mot de més. 

L'agència alemanya, però, ho va interpretar de forma més tremenda. "El Tribunal Superior d'Schleswig-Holstein ha negat les informacions dels mitjans de comunicació espanyols en el sentit que el líder independentista català Carles Puigdemont s'ha traslladat de Berlín a Hamburg. "No puc confirmar Hamburg", ha declarat un portaveu del Tribunal. Ha deixat oberta la qüestió de si seguia a Berlín i s'ha limitat a indicar. "La Justícia sap on és el senyor Puigdemont, i això és l'important". L'advocat de Puigdemont a Hamburg, Till Dunckel, tampoc ha volgut comentar on para actualment", assenyala.

El cas és que Puigdemont és a Hamburg, i la prevenció de la Justícia alemanya s'explica perquè la principal causa del trasllat és que a Berlín -ciutat molt turística- ja s'havia produit algun cas de tensió amb algun grup d'espanyols que va veure el president a l'exili. És tan clar que Puigdemont està a Hamburg que el Casal Català de la ciutat està preparant un acte de lliurament de la Flama del Canigó, a la llera del riu Elba.

Aquest dijous, però, baixarà altre cop a Berlín per reunir-se mb el president de la Generalitat, Quim Torra.