El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha rebut avui una xiulada descomunal a l'Acadèmia de Policia d'Àvila, on ha presidit l'acte de jurament dels nous agents de la policia espanyola. Segons testimonis presencials, els xiulets s'han produït a la grada dels espectadors, destinada als familiars dels policies. Tot plegat ha passat després que aquesta setmana el president espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat l'enviament d'antiavalots a Catalunya durant el referèndum de l'1-O i els ha definit amb el nom popular de "piolins", en al·lusió al fet que els van allotjar en un vaixell al port de Barcelona que mostrava aquests dibuixos animats. Aquesta expressió ha irritat alguns sindicats policials, que la consideren despectiva i inapropiada en boca d'un president espanyol.

Aquesta va ser la intervenció de Sánchez al Congrés:

La xiulada ha acabat sent el tema de l'acte institucional, però el ministre ha intentat treure-li importància. Ha assegurat que "ell ho accepta tot" encara que segons la seva opinió els xiulets han estat "poquets". "L'important han estat tots els aplaudiments que han fet callar aquests xiulets", ha assenyalat. El ministre ha atribuït a una "falsa polèmica" la menció als "piolins" que va fer Sánchez, i ha remarcat que va ser una "vergonya" les condicions en què el govern del PP va allotjar els agents en vaixells durant el referèndum de l'1-O. "Recordem totes les imatges. Són uns vaixells al Port de Barcelona on els nostres homes i dones, en uns moments difícils en què se'ls exigia un plus d'esforç i exigència, no van ser tractats amb la dignitat necessària que els ha de tractar el govern, com a representant de la societat espanyola", ha continuat. 

"És la vergonya del PP, que encara té aquesta vergonya que no sap com treure-se-la: tots vam veure com va tractar els nostres policies; jo això mai m'ho permetria", ha conclòs, i ha indicat que han aprovat una pujada salarial d'un "25% de mitjana" per a policies espanyols i guàrdies civils, o la recuperació de més de 10.000 efectius. La premsa li ha preguntat pel dispositiu de seguretat per la tornada a Espanya del rei fugat, Joan Carles I, del qual ha evitat donar detalls a causa de la necessitat de “mantenir les reserves” per qüestions operatives. Només ha dit que es tracta del desplegament "precís", com passa en altres circumstàncies similars.

El sindicat JUPOL, majoritari al Consell de la Policia espanyola, ha estat un dels més crítics amb les declaracions de Sánchez, i ha apuntat el seu "profund malestar" per haver parlat de "piolins". JUPOL es refereix a ells com "els agents de la Policia Nacional que l'octubre de 2017 van acudir a Catalunya per garantir el compliment de la Llei durant el referèndum il·legal del 1-O". Però no van poder evitar la votació a les urnes.