No faltava ningú: polítics, empresaris, narcotraficants, metges, arquitectes, esportistes o artistes. Tots estaven interessats en els serveis d'una trama corrupta per defraudar la hisenda pública espanyola. El diari digital El Confidencial destapa un entramat que afavoria més de 500 fortunes espanyoles i derivava els diners a Suïssa i Andorra. El més sorprenent de tot és que el cap d'aquesta operació era Alejandro Pérez Calzada, marit de la directora de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), Margarita García-Valdecasas, en l'època del govern de Mariano Rajoy. El càrrec el va ocupar des del juny del 2013 fins al desembre del 2016.

Implicada la dona més important d'Hisenda

No només tindria un lligam matrimonial amb García-Valdecasas sinó que aquesta també hi podria estar implicada. Ella mateixa, que ocupava el càrrec més important de l'Agència Tributària, va rebre curiosament transferències de fons generats pel grup del seu marit des de comptes del Banc Santander. En paral·lel, aquesta entitat té diversos directius imputats en les derives d'aquesta macrocausa. Abans d'ocupar el càrrec, García-Valdecasas va rebre 13.600 euros en concepte de "quota final Volkswagen", 8.500 per una "botiga de roba de moda a Madrid" i 6.000 sense un motiu aparent. Tots els ingressos, del 2009 a l'abril del 2013, un mes abans d'agafar el càrrec.

La xarxa Charisma, el nom del veler de luxe de la parella

Per més inri, Pérez Calzada va posar, en homenatge a la seva embarcació de luxe, el mateix nom a tota la trama corrupta, La Charisma. A través d'ella, garantia a tots els clients que els diners es derivarien a través d'altres canals, on també hi havia països com el Panamà, Irlanda o Luxemburg, i fins i tot es blanquejarien a través d'empreses constructores. Després de tot aquest procés, fins i tot retornava els diners desitjats i ja ingressats en bancs suïssos i andorrans, en forma física i a través del transport per carretera.

Veler Charisma

El veler de luxe de la parella, 'Charisma' 

Segons explica aquest diari, al cim de l'esquema defraudatori es trobava Venture Finanzas, una societat de valors creada per Pérez Calzada l'any 2000, després de vendre a Mediolanum una altra firma d'inversions, Fibanc, que havia fundat anys abans al costat del seu soci Carles Tusquets, actual president de la junta gestora del Barça i "encara que una part del seu negoci era legal, l'especialitat de Venture Finanzas era captar clients interessats a amagar béns o diner negre a Hisenda".

Alejandro Perez

El cap de la trama i marit de García-Valdecasas, Alejandro Pérez Calzada

Les diligències que avui aporta com a prova El Confidencial demostren que els fets de la causa instruïda pel jutjat número 5 de l'Audiència Nacional es van descobrir arran de la famosa filtració de la llista Falciani. Recordem que el Ple del Tribunal Constitucional ja va avalar per unanimitat aquests documents i una relació de noms de supòsits implicats en evasió fiscal per tenir comptes en la filial suïssa del banc britànic HSBC, com a prova vàlida en un procediment judicial per delictes fiscals. En paral·lel, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va registrar l'habitatge del matrimoni per ordre judicial.