L’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que la sentència de la Gürtel, que evita considerar que el Partit Popular tingués una ‘caixa B’, és una “reparació moral”. Així ho ha afirmat en un comunicat que ell mateix ha distribuït via twitter, on apunta que la moció de censura que el va desbancar del poder es va construir “sobre la base d’una enorme manipulació”.

En concret, Rajoy recorda el seu discurs del 31 de maig del 2018, davant el ple del Congrés dels Diputats, on ja va afirmar que la sentència no condemnava ni al govern espanyol ni al seu president ni cap dels seus membres, ni tampoc “condemna a cap militant del Partit Popular i no recull cap condemna penal contra el Partit Popular”.

A això hi afegeix que ahir mateix la justícia va afirmar “amb rotunditat” que “no es pot afirmar l’autoria del Partit Popular com autor de delictes de corrupció i prevaricació irregular al no sol·licitar-se la seva condemna en tal sentit”.

comunicat rajoy

Per tot plegat, Rajoy conclou que vol “agrair a tots els espanyols que m’han honrat amb la seva confiança durant els anys que em vaig dedicar a la política i molt especialment durant la meva etapa al davant del Govern d’Espanya”. També es mostra agraït amb “els militants i simpatitzants del Partit Popular pel suport que m’han prestat sempre i en tot moment”.

Per això, Rajoy finalitza el seu comunicat afirmant que “confio que aquesta reparació moral els animi a seguir treballant sense defallir pel benestar, les llibertats i la concòrdia entre espanyols, valors aquests que avui percebo més necessaris que mai”.

La Caixa B, diluïda

La sala segona del Tribunal Suprem va confirmar ahir les condemnes de presó imposades per l'Audiència Nacional a 29 acusats del cas Gürtel, així com la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP com a formació, la d'Ana Mato i la de Gema Matamoros. No obstant això, els magistrats considera excessives les mencions de la sentència a la caixa B, perquè no era l'objecte d'aquesta causa. Dels condemnats, n'hi ha 11 amb més de 12 anys de presó, com el mateix Luis Bárcenas o Francisco Correa.