Misteri al web del Congrés dels Diputats, on, després de tota la polèmica generada pel cas del màster de Cristina Cifuentes, han començat a desaparèixer enigmàticament títols acadèmics de diferents diputats de la cambra espanyola i, també, dels membres de la diputació permanent.

Així ho publica avui El Confidencial, que ha pogut observar com durant els darrers dies els currículums d'almenys quinze representants polítics espanyols han canviat substancialment. També hi ha hagut càrrecs que, paradoxalment en aquests darrers dies, han admès públicament que a les seves biografies hi havia errors —com, per exemple, el vicesecretari de política social del PP, Javier Maroto, que va reconèixer que al web del partit hi apareixia un màster que no havia fet.

Més silenciosa ha estat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha fet desaparèixer un MBA (Master in Business Administration o màster en administració d'empreses) de la darrera versió del seu currículum: tot i que al web del PP encara hi apareix, al del Congrés ja no. Segons fonts consultades pel diari, la seva biografia per a aquesta legislatura ha estat simplificada a la pàgina de la cambra espanyola, precisament en una legislatura en què n'és la presidenta.

Currículum d'Ana Pastor al web del Congrés

Currículum d'Ana Pastor al web del PP

El PP, sempre segons la informació aportada per El Confidencial —que ha comparat els currículums dels diputats que han repetit en aquesta legislatura—, és el partit amb més títols de màster desapareguts: dels 15, els populars en sumen 8, més de la meitat del total de biografies modificades.

Justificació rere justificació, els populars miren de cosir les ferides obertes per la polèmica del màster de Cifuentes. Alguns cops fins i tot ho arriben a argumentar com si es tractés d'un nen petit que ha de retre comptes de la seva assistència a classe o demostrar que ha fet els deures. És el cas de l'actual ambaixador de Mariano Rajoy a l'ONU, Jorge Moragas, que també va eliminar un títol de màster del Centre d'Estudis Internacional de Barcelona, malgrat que el PP el protegeixi assegurant que va assistir presencialment a les classe i que va fer els exercicis que tocava.

Sense dimitir

Pel mateix ordre d'escons, el PSOE és el segon grup del Congrés que ha variat més currículums. Concretament, quatre. Un altre nom que també crida l'atenció és el del diputat de Cs Toni Cantó, que va eliminar la categoria de pedagog perquè no té la carrera, tot i que el 2013 ho justificava amb l'argument que "soc professor de teatre des de fa molt de temps".

En altres països, alguns alts càrrecs polítics han dimitit per molt menys. El ministre de Defensa alemany Karl Theodor zu Guttenberg, per exemple, va deixar el càrrec després de ser acusat de plagi per una part de la seva tesi doctoral. No ho va dubtar ni un segon.

Mentrestant, la presidenta de la Comunitat de Madrid esperarà a veure què diu Rajoy, després de l'ultimàtum de Cs perquè dimiteixi i que s'hagi demostrat per diverses vies que les signatures de les actes dels seus màsters van ser falsificades.