L’Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils ha presentat davant la Fiscalia Anticorrupció una querella contra el tinent fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas perquè considera que podria estar cometent un “delicte d’omissió del deure de perseguir delictes” en renunciar a exercir accions penals per esclarir l’adjudicació “irregular” d’una plaça​ en la carrera fiscal per a Sofía Marchena, filla del magistrat Manuel Marchena, que acaba de ser proposat com a nou president del CGPJ.

L’associació va presentar una querella contra la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i contra la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa Comte, a causa de les irregularitats detectades en l'assignació d'una plaça en la carrera fiscal a l’estudiant Sofía Marchena Pereira, filla del futur president del CGPJ, el magistrat Manuel Marchena.

El fiscal Luis Navajas reconeix, en l’escrit on ha demanat que s’arxivi la querella, que hi ha hagut “llacunes legals per la seva imprevisibilitat” en l’assignació de la plaça de Sofía Marchena i que una persona s’ha pogut veure afectada per aquesta adjudicació, però, malgrat això, ha decidit no iniciar cap investigació.

Reassignament sense precedents

Sofía Marchena va aprovar les oposicions a la carrera judicial i va haver de triar entre formar-se com a jutgessa a l'Escola Judicial de Barcelona o com a fiscal al Centre d'Estudis Jurídics de Madrid. Va optar per la primera opció, que no té marxa enrere, però poc temps després d’iniciar-se el curs va haver de deixar-lo per una suposada llarga malaltia.

Un any després, en comptes de reincorporar-se a l'Escola Judicial per formar-se com a jutgessa, va fer-ho al Centre d'Estudis Jurídics per formar-se com a fiscal. Aquest reassignament va ser possible gràcies a una decisió “sense precedents” de la Comissió Permanent del CGPJ, que, en contra del que està “legalment previst”, va adoptar un acord per suspendre l’alumna com a funcionària en pràctiques a l’Escola Judicial i atorgar-li una plaça inexistent de fiscal creada ad hoc per a ella per la qual no hi havia partida pressupostària i que s’afegia a les 35 places establertes. També hi va haver un canvi de nota no justificat.