El jurista Josep Costa ha assegurat que hi ha pressa per alliberar els presos polítics i que això demostra que els moviments de desobediència civil triomfen. Costa argumenta que intensificar les mobilitzacions desbordaria l'estat espanyol i el faria insostenible. Que la repressió contra demandes democràtiques faria cedir l'Estat per un desbordament.

L'exvicepresident del Parlament, en la seva publicació, crida a la mobilització per fer insostenible el mecanisme de repressió de l'estat espanyol i desbordar-lo: "La pressa per alliberar els presos demostra com triomfa un moviment de desobediència civil. Es tracta que la repressió contra demandes democràtiques es faci insostenible per a l’Estat i hagi de cedir. I aquest és el millor moment per reactivar i intensificar la mobilització".

Josep Costa tuit

Tuit de Josep Costa

La proposta, o reflexió, de Josep Costa es troba en el marc dels indults, que probablement es tramitaran en les setmanes vinents. Costa fa referència a la "pressa" que hi ha per alliberar els presos per part d'Espanya, perquè, segons diversos mitjans de comunicació, s'espera una possible plantofada d'Europa a la justícia espanyola, i per tant, "un triomf" del moviment de "desobediència civil".

Segons Voz Populi

La justícia espanyola patirà una veritable plantofada al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg quan decideixi sobre el judici de l'1-O, segons un article que ha publicat Voz Populi. Segons l'article, del periodista José Alejandro Vara, la decisió del president espanyol, Pedro Sánchez, d'indultar els 9 presos polítics catalans és per esquivar aquesta desfeta, davant la "demolició" de la sentència a instàncies europees.

"Ni un minut. La sentència del procés no dura a Estrasburg ni un minut. La tomben, se la carreguen i, a sobre, ens faran befa. No s'ha estès el pànic entre la família de les togues del Suprem. Ho tenen assumit. Serà un clatellot descomunal que tombarà tota la bastida jurídica, política i social erigida al voltant de la denúncia del cop. Sánchez ja hi compta. Predica per Europa la seva singular teoria del diàleg contra la revenja", assenyala.

El Consell d'Europa

El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va elaborar un informe sobre l’enjudiciament de polítics per declaracions fetes en l'exercici dels seus mandats, en el qual analitza les situacions a Espanya i a Turquia. Com a conclusió, aquesta comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. La resolució adoptada per la comissió s'haurà de votar a l'Assemblea Parlamentària del Consell el mes de juny.

Imatge principal: Josep Costa en un acte. - Sergi Alcàzar