El líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, ha demanat "generositat" a ERC per aconseguir un acord amb JxCat i poder formar un govern de coalició, encara que ha dit no dubtar de "les queixes" dels republicans per la forma en què Junts ha dut a terme les negociacions.

En l'acte de clausura del consell nacional de Demòcrates, Antoni Castellà ha emplaçat ambdues formacions a posar-se d'acord en els deu dies que falten fins a la convocatòria automàtica d'eleccions, i ha apel·lat a "la generositat dels egos" dels qui negocien la investidura i el futur Govern.

Acord de mínims

Al parer de Castellà, l'acord de mínims signat dimecres passat entre les tres principals formacions independentistes és un punt de partida "molt rellevant", ja que "la CUP es va mostrar flexible i va cedir una part, mentre que Junts també va cedir una altra part". "Ara li toca a ERC cedir, perquè és aquest partit a qui li toca liderar", ha apuntat abans de puntualitzar que ell no dubta que les "queixes" d'Esquerra  per la forma en què ha negociat JxCat puguin tenir fonament. "Però no cal malmetre el resultat del 52% de vots independentistes assolits el 14-F només per la forma de negociar (de JxCat), perquè això em sona a rebequeria".

Castellà ha proposat a ERC i JxCat "acordar tres punts que tenen tota la transcendència". El primer, un govern de coalició entre ERC, Junts i la CUP "si pot ser". El segon, un pla de govern sòlid per sortir de la pandèmia i de la crisi econòmica, "tenint present que "no és el mateix gestionar bé l'autonomia que fer autonomisme". Com a tercer punt, el líder de Demòcrates ha situat la definició "d'un full de ruta clar per donar resposta al referèndum de l'1-O i al resultat obtingut en les eleccions del 14-F".

Crida de Jordi Sànchez

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha intervingut a la clausura de consell nacional de la formació des de la presó de Lledoners i ha demanat a Demòcrates que s'incorporin "de forma desacomplexada a Junts per liderar el corrent democristià d'aquest espai". Sànchez s'ha referit també a les negociacions per a la investidura i ha assegurat que Junts no desistirà "de treballar per aconseguir un acord, volem un acord, sabem que és possible i el podem construir".

 

Imatge principal, Antoni Castellà, líder de Demòcrates de Catalunya /  Sergi Alcàzar