Demòcrates de Catalunya creu que ja no hi ha excuses. El seu portaveu nacional i diputat de Junts pel Sí, Antoni Castellà, ha assegurat aquest dilluns que "el Parlament ja ha complert la seva feina fent la llei del referèndum" i "el Govern està ultimant els preparatius organitzatius del referèndum". És per això que "ja no hi ha cap excusa per no convocar ja la mesa de partits i començar la campanya conjunta pel 'sí'". Segons Castellà, ara és el moment de la unitat.

El portaveu de Demòcrates ha presentat aquest dilluns el segon campus el partit, que se celebrarà aquest dissabte a Girona i comptarà amb representants d'ERC, el PDeCAT, la CUP i Podem, però no de Catalunya en Comú. De fet, Castellà ha lamentat que "és decebedor que una formació política rellevant com Catalunya en Comú prengui una posició tan ambigua com la que ha pres". El diputat de JxSí els ha recordat que "poden decidir participar-hi o no, però mai donar al referèndum un sentit diferent al que li dóna la majoria del Parlament".

Castellà considera que és una "excusa" que els comuns exigeixin al Govern que expliqui qüestions com d'on aconseguiran el cens per a l'1 d'octubre o com adquiriran les urnes per a la votació. Per als demòcrates, els comuns han de respondre encara a la pregunta sobre si acceptaran el resultat del referèndum.

Possible suport a Ada Colau

No obstant tot això, Demòcrates de Catalunya també ha estès la mà als comuns. Ha proposat a ERC i el PDeCat que ofereixin el seu suport i estabilitat a Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona a canvi del suport de l'alcaldessa al referèndum de l'1 d'octubre. "Entenem que hagi ha por a la pèrdua del suport del PSC si dóna suport a un referèndum vinculant", ha dit Antoni Castellà, que ha ofert el seu suport a canvi del "compromís absolut" amb el plebiscit. Demòcrates compta amb un regidor, Gerard Ardanuy, que era present a la roda de premsa.

El portaveu demòcrata considera que la posició adoptada pels comuns d'"ambigüitat absoluta" obeeix a una decisió d'una "cúpula" que pensa en clau de política espanyola. És per això que ha demanat a Catalunya en Comú que convoqui una consulta interna a la militància per a saber la seva opinió sobre la qüestió del referèndum.

Un "xec en blanc" al Govern

Antoni Castellà també ha afirmat que el seu partit donarà suport al president Puigdemont davant "qualsevol remodelació que vulgui fer en el Govern en compromís amb l'1-O".  Segons Castellà, ara és el moment d'assumir riscos. "Si s'han de prendre decisions, que es prenguin", ha defensat el diputat demòcrata, en referència a la "crisi de govern" que considera que va suposar el cessament de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa i Coneixement.

"És normal que hi pugui haver dubtes, però el compromís ha de ser ferm", ha reiterat Castellà, que considera que no pot haver-hi cap mena de situació d'ambigüitat sobre el referèndum. "Així que és un xec en blanc al president", ha afegit.