Els militants de Demòcrates han avalat també la proposta del partit per fer costat, tot i que amb condicions, a l’acord tancat entre ERC i Junts per investir Pere Aragonès i posar en marxa un govern de coalició. La condició que planteja per fer costat a la investidura i al Govern és que en un termini de sis mesos es concreti el punt de l'acord referit a “embat democràtic per la independència”.

Aquesta era la proposta que el partit de Toni Castellà ha sotmès a votació de la militància i, a diferència de Junts que va advertir que fos quin fos el resultat votarien a favor d’investir Aragonès, Demòcrates sí condicionava al resultat el sentit del vot de la diputada demòcrata Titon Laïlla, que forma part del grup de Junts.

40% de participació

La participació de 1.001 militants en la consulta no ha arribat al 40% del cens però l’aval ha estat clar, amb un 87,2% de vots a favor i 12,79% en contra.

A través d’una nota, Demòcrates va valorar ahir que l’acord ERC-Junts recull els punts programàtics que defensa la formació per permetre un Govern i un Parlament que materialitzin el mandat independentista i faci front als reptes del país. Consideren que l'acord reprèn la iniciativa conjunta de l’independentisme; fixa els objectius estratègics que passin per la necessitat d’una confrontació cívica; estableix els límits a la negociació amb l’Estat; i pot “plantejar un nou embat democràtic que permeti assolir la República catalana i la independència”.

També avui, s'ha sabut el resultat de la consulta que des de Junts s'ha fet a la militància, que ha avalat amb un 83% dels vots i un 62% de participació l'acord que aquest cap de setmana han tancat el candidat republicà i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

El ple d'investidura d'Aragonès es posarà demà en marxa al Parlament amb la intervenció del candidat. Tot seguit intervindran els grups. La votació no es farà fins divendres. El candidat prendrà possessió un cop es publiqui al DOGC i al BOE la seva investidura, després d'informar al cap d'Estat, Felip VI.

 

A la imatge principal, la diputada de Demòcrates, Titón Laïlla, en una imatge de la campanya electoral de Junts / Julio Díaz