Demòcrates també està consultant des d'aquesta tarda i fins demà a les seves bases sobre el pacte a què han arribat ERC i Junts per investir el candidat republicà, Pere Aragonès. El partit de Toni Castellà valora positivament el conjunt de l’acord, però ha admès que l’apartat dedicat a l’Embat democràtic per la independència és “inconcret”, per la qual cosa condiciona el seu suport al nou govern a què es concreti aquest punt i fixa un límit temporal per fer-ho: sis mesos de marge.

En el cas d’aquesta formació, el resultat de la votació sí serà vinculant i condicionarà el vot de la diputada demòcrata que forma part del grup parlamentari de Junts, Titon Laïlla. La votació ha començat a les sis de la tarda i acabarà demà a la mateixa hora.

La pregunta

La pregunta que planteja Demòcrates a la militància és: “Estàs d’acord que Demòcrates de Catalunya subscrigui el preacord de Govern de la Generalitat de Catalunya 2021, amb el vot afirmatiu de la portaveu i diputada demòcrata Titon Laïlla en el ple d’investidura d’aquesta setmana, condicionat al fet que en els propers mesos es concreti el desenvolupament del punt “Embat democràtic per la independència” i en sis mesos la formació demòcrata pugui replantejar-se el seu suport al Govern català?”.

Malgrat els matisos sobre el capítol estratègic, aquesta formació considera que l’acord anuciat dilluns per ERC i Junts recull els punts programàtics que va explicitar Demòcrates en el consell nacional del passat cap de setmana. En concret subratllen que permet un Govern i un Parlament que “materialitzin el mandat independentista del 52% per fer front als reptes de país”, reprèn la iniciativa conjunta de l’independentisme, posa límits a la negociació amb l’Estat i planteja la possibilitat d’un nou embat democràtic.

Demòcrates té un cens de 2.544 militants amb dret a vot.

La votació d'aquest partit se celebra al mateix temps que vota també la militància de Junts. Amb la diferència que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va assegurar ahir que el seu partit votarà a favor de la investidura d'Aragonès encara que els militants tombin l'acord. En cas que sigui rebutjat el pacte, però, Junts no entrarà al Govern.

 

A la imatge principal, el secretari general de Demòcrates, Toni Castellà / Sergi Alcàzar