La Secció 30 de l'Audiència Provincial de Madrid jutja des d'aquest dilluns els quinze ultres que van assaltar el centre cultural Blanquerna de Madrid la Diada del 2013. La Fiscalia demana quatre anys de presó per a Juan Luis L. G. i Jesús Fernando F. G., i dos anys per a la resta. L'acusació de la Generalitat, CiU i l'exdiputat Josep Sánchez Llibre eleva la seva demanda a 15 anys i nou mesos de presó per a 14 dels acusats i 16 anys i nou mesos per a un altre que afegeix els agreujants de reincidència i disfressa.

L'onze de setembre del 2013, els acusats van irrompre en el centre, on la Generalitat havia convocat la celebració de la Diada. Entre crits de "no ens enganyen, Catalunya és Espanya", van colpejar el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre i altres dos assistents.

S'acusa als quinze jutjats dels delictes de desordres públics, danys, atemptat i coaccions i de les faltes de lesions i maltractament. Els principals acusats són Jesús Fernando F. G., que va colpejar Sánchez Llibre, i Juan Luis L. G., que va agredir el delegat de la Generalitat a Madrid, Josep Maria Bosch.

Motius ideològics

En el seu escrit, el ministeri públic remarca que els acusats, actuant per motius "clarament ideològics", es van concertar per protestar davant Blanquerna amb l'objectiu d'impedir la celebració.

Segons el fiscal, els acusats van atemptar contra la pau social i, actuant en grup de forma conjunta, van entrar a la planta baixa de l'edifici, una llibreria oberta al públic. Des d'allí van baixar a la planta inferior, on estava a punt d'iniciar-se l'acte, exhibint banderes espanyoles i de l'organització ultra Alianza Nacional i corejant consignes com "no ens enganyen, Catalunya és Espanya".

'Català de merda'

A més, els assaltants van llançar a terra una senyera, van insultar alguns dels assistents i van colpejar Sánchez Llibre i a dues persones més: el delegat Josep Maria Bosch i un càmera de TV3, que va trigar nou dies a recuperar-se.

Els agressors van insultar Bosch dient-li "català de merda" i a més van amenaçar de matar-lo, segons el fiscal. També van provocar diversos desperfectes valorats en 1.372 euros.

Un d'ells va ruixar amb un esprai de gas pebre el local, la qual cosa va provocar picors i irritacions entre els assistents, que van haver de marxar del centre. L'acte va haver de continuar en uns jardins prop de Blanquerna.

Candidats a les europees

Set dels assaltants es van presentar a les eleccions europees de maig del 2014 en llistes ultres. En la de La España en Marcha apareixen Javier Marcos Aroca en sisè lloc, Víctor Diego Villalba (8), Jesús Fernando Fernández Gil (28), José Alejandro García Sancho (47) i Manuel Andrino Lobo (54). En la de Democracia Nacional apareixen Pedro Chaparro Velacoracho (5) i Paula Mijares (8).