Més judicialització. El Jutjat de Primera Instància Número 7 de Madrid ha admès a tràmit una demanda contra el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, per haver criticat una concentració espanyolista. Concretament, es tracta d'una demanda per a la celebració d'un acte de conciliació contra el diputat republicà. Així, la Lletrada de l'Administració de Justícia del jutjat ha citat tant el dirigent com l'advocat espanyolista que va presentar l'escrit per al pròxim 24 de maig. Tot plegat és una actuació prèvia a la presentació d'una possible querella per un presumpte delicte d'injúries greus arran d'unes declaracions en les quals Rufián titllava de "narcosala de la ultradreta" una convocatòria contra els indults als presos polítics.

La lletrada ha acordat pertinent estimar la demanda presentada per l'advocat Víctor Valladares per considerar que té legitimació per això i que tant les dades com els documents aportats reuneixen els requisits necessaris, tal com consta en un decret al qual ha tingut accés Europa Press. D'aquesta manera, ha fixat per al dimarts 24 de maig a les 10.30 hores l'acte de conciliació entre Valladares i Rufián com a requisit previ necessari per a la presentació d'una possible querella. La mateixa lletrada ha precisat que si l'advocat no es presenta davant del jutjat, se'l tindrà per desistit i s'arxivarà l'expedient. En cas que sigui el diputat d'ERC qui no comparegui, es tindrà per intentada la conciliació "a tots els efectes legals".

Un advocat ofès

En la demanda, Valladares ha identificat Rufián com el presumpte autor d'un delicte d'injúries greus realitzades mitjançant publicitat en el marc d'una convocatòria que va tenir lloc el 13 de juny del 2021 a la plaça de Colón (Madrid) en contra dels indults als presos polítics condemnats per l'1-O, portada a terme pel col·lectiu Unión 78. L'advocat va retreure les declaracions del diputat poc abans de la concentració. D'acord amb el text, Rufián va afirmar que el que anava a passar allà era una "mena de narcosala de la ultradreta" on s'anava a "repartir metadona de la dolenta". Unes declaracions que no van agradar a Valladares, que considera que aquestes manifestacions el "menyscaben i lesionen" perquè ell era un dels assistents a la convocatòria. "La lesió de la meva dignitat es manifesta perquè mai he rebut metadona ni assistit a una narcosala, ni tampoc he estat mai afiliat a cap partit polític ni grup d'ultradreta", ha assenyalat.

TUIT Gabriel Rufián
El diputat republicà Gabriel Rufián reacciona a la demanda admesa contra ell / @gabrielrufian

Amb tot, l'advocat ha demanat que Rufián "es retracti públicament" i que li demani disculpes en els mateixos mitjans on va difondre les declaracions. "Aquesta part no sol·licita indemnització econòmica alguna en aquesta Jurisdicció", ha subratllat. Finalment, Valladares ha estimat que la competència era d'un jutjat madrileny i no del Tribunal Suprem perquè les declaracions de Rufián van ser a títol personal i fora de l'exercici del seu càrrec. Per la seva banda, el diputat republicà s'ha limitat a publicar un comentari sarcàstic a les xarxes socials: "Rectifico. No era una narcosala. Era un after a les 7 del matí".