La ministra espanyola de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha advertit els eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín que a Espanya "la llei és igual per a tothom" i que han de seguir el "procediment (establert per llei) per adquirir la condició d'eurodiputat i acatar la Constitució" espanyola.

En resposta a la carta dels 76 eurodiputats demanant a les autoritats espanyoles que es "protegeixin els drets polítics" i es reconegui la immunitat parlamentària de Puigdemont i Comín, la ministra ha lamentat aquest dimarts que "encara que a vegades sembla que sobra dir-ho, cal recordar que la llei és igual per a tothom".

Sobre la tendència dels independentistes catalans a recórrer cada vegada més al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per denunciar les decisions de la Justícia espanyola, Delgado ha celebrat que el sistema espanyol ofereixi als ciutadans accés a aquest tipus d'eines perquè és "transparent". Els recursos de justícia europea, ha afegit, "estan a disposició de tots els ciutadans espanyols, estiguin condemnats o acusats", ha especificat.

"És normal, en un Estat garantista i de dret, que existeixi aquesta projecció cap a la Justícia europea perquè formem part d'Europa. Ni més ni menys. Però és cert que hi ha hagut un relat unilateral dels independentistes catalans a Europa que no ha estat durant molt de temps contrastat amb un altre relat o amb un complementari i global", ha afegit.

En declaracions a la premsa a La Haia, on la ministra està visitant l'equip espanyol a Eurojust i a la Cort Penal Internacional (CPI), ha assegurat que el Govern espanyol seguirà explicant fora d'Espanya "com és el nostre sistema judicial, quines garanties ofereix i quina és la situació de convivència a Catalunya, perquè és una societat partida". "Hem dedicat molt de temps a explicar, a Europa sobretot però també a fora, quina és la situació que s'està vivint a Catalunya. Estem recollint els fruits d'aquesta explicació, tot i que encara no és suficient", ha afegit.