Una setantena d'eurodiputats sortint i electes ha exigit a la mesa de l'Eurocambra que "reconegui i respecti els drets polítics" d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín i que garanteixi que puguin "exercir el seu càrrec". Coincidint amb el dia que la JEC ha convocat els escollits a les eleccions europees del 26-M, polítics de formacions diverses han denunciat en una carta a l'òrgan format pel president i els vicepresidents del Parlament Europeu que les autoritats espanyoles han "impedit" als electes d'ERC i JxCAT assumir el seu mandat. Per això, exigeixen que la mesa demani a la JEC i a les autoritats judicials espanyoles que "respectin els resultats de les eleccions europees".

Els signants consideren que “els actes de les autoritats espanyoles atempten contra els drets polítics dels eurodiputats escollits Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i més de 2 milions de ciutadans europeus que van votar-los”. També defensen que l'actitud de l'Estat espanyol cap a aquests polítics d’ERC i JxCat constitueix "una violació inacceptable" de les normes de la cambra i dels tractats de la Unió Europea. "És una clara violació dels seus drets polítics i un menyspreu de més de 2 milions de ciutadans europeus que els han votat", afirma la carta, que hi veu “una intenció clara” per part de les autoritats espanyoles “d’impedir que els eurodiputats afectats tinguin tots els drets i llibertats” com a membres de l’Eurocambra. 

Entre els signants eurodiputats de sis grups parlamentaris: Socialistes i Demòcrates, Renaixença, Conservadors i Reformistes Europeus, Verds/ALE, GUE/NGL i Identitat i Democràcia. Per exemple, han firmat eurodiputats d’Escòcia (Alyn Smith), Irlanda (Liadh Ní Riada), Finlàndia (Anneli Jäätteenmäki), Itàlia (Enrico Gasbarra, Barbara Spinelli) i França (Karima Delli, José Bové, Michèle Rivasi). Entre els polítics de l'Estat que hi han donat suport hi ha Ramón Tremosa (PdeCat), Josep-Maria Terricabras (ERC), Jordi Solé (ERC), María Dolores Sánchez Caldentey (Podemos), Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (EH-Bildu).