El Govern ja té nous delegats a França i els Estats Units. Es tracta de la politòloga Victòria Alsina que dirigirà la Delegació del Govern a Washington, i l’economista i enginyer industrial Daniel Camós que ho farà a París. Tots dos han estat escollits a través d'un concurs públic en el que s'han presentat desenes de candidatures, concretament 57 en el primer cas i 39 en el segon. Amb aquests nomenaments es podrà posar en marxa la reobertura de les delegacions d’Estats Units i França, tancades l’any passat amb l’aplicació de l’article 155.

L'obertura d'aquest concurs públic va comportar algunes crítiques al departament d'Exteriors, degut a la voluntat de l'exdelegat de París, Martí Anglada, de ser restituït en el càrrec després del 155. Tot i això, la conselleria dirigida per Ernest Maragall va decidir convocar un concurs públic per aquesta delegació, i també per la dels Estats Units, al que Anglada es va presentar però no ha estat escollit. Altres delegacions, com la del Regne Unit, Itàlia o Alemanya sí que han estat restituïts els anteriors representants.

Alsina (Barcelona, 1983) és doctora en Ciències Polítiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Actualment és professora i investigadora a la Harvard University i a la New York University. És llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra, disposa d’un Màster en Gestió Pública per la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra, i un Màster en Direcció Pública per ESADE Business School.

Per la seva banda, Camós (Barcelona, 1980) és doctor en Economia per la Paris School of Economics i la Université Libre de Bruxelles i enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha treballat al Banc Mundial, la Comissió Europea, les Nacions Unides i a altres àmbits acadèmics i organitzacions no governamentals i disposa també d’un Màster d’Administració Pública en Desenvolupament Internacional per la Harvard Kennedy School i d’un diploma internacional d’Estudis Polítics per l’Institut d’Études Politiques Sciences Po de París.

El jurat del concurs públic ha estat format per Albert Ginjaume, durant nou anys cònsol honorífic de Finlàndia a Barcelona; Josep Ibáñez, professor titular de Relacions Institucionals a la Universitat Pompeu Fabra i doctor en Estudis Internacionals; Natàlia Mas, secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea; Eulàlia Solé, cap del Gabinet del Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; i la sub-directora general de Recursos Humans, Organització i Règim Interior del Departament, Gemma Puigdollers.

Segons una nota difosa pel departament d'Exteriors, la selecció "s’ha realitzat seguint un criteri meritocràtic, tenint en compte les habilitats i l’experiència professional dels aspirants". A més, el conseller Ernest Maragall ha "destaca l’alt nivell de les candidatures presentades i considera que aquest primer concurs públic per escollir els delegats del Govern a l’exterior servirà d’exemple per futurs processos", que han de servir per "detectar i promoure el talent català amb experiència internacional".