El cas dels nens catalans expulsats d'un tren de Renfe pel seu mal comportament ha arribat al Defensor del Poble. En total, la companyia va obligar a 22 nens de la Llacuna (l'Anoia) a abandonar el tren que els transportava de Barcelona fins a Lleó, i els va fer baixar a Palència. Des d'allà, els van proporcionar un bus per arribar fins a Lleó, on anaven de colònies, ja que segons Renfe, feien molt soroll i molestaven a la resta de viatgers. Ara, Ángel Gabilondo ha obert una investigació per la seva expulsió en el que és una actuació d'ofici que analitzarà el succés. Gabilondo ha sol·licitat a l'empresa pública Renfe informació entorn del cas "per si poguessin suposar una violació dels drets dels menors". Els alumnes van ser expulsats del comboi per un revisor que va al·legar mal comportament, en una mesura que Renfe ha considerat "absolutament excepcional". Les famílies han anunciat que denunciaran la companyia i lamenten que només es va avisar un cop els professors dels nens, d'entre 10 i 11 anys, abans de fer-los fora. 

Els nens viatjaven en un tren de Llarga Distància des de l'Estació de Sants fins a Lleó, però el revisor els va obligar a abandonar el comboi a l'estació de Palència. Llavors, la companyia va habilitar un autocar exclusiu pel grup de l'Escola Vilademager que els va portar des de Palència a Lleó, acompanyats tota l'estona per personal de Renfe, Policia Nacional i el subdelegat del govern espanyol a Palència, segons fonts de l'operador ferroviari. 

La justificació per part de Renfe de l'expulsió dels nens 

Per la seva part, Renfe també ha anunciat que investigarà per què l'interventor d'aquest tren va prendre la decisió d'expulsar els 22 nens i els dos mestres catalans. Segons consta en la incidència, la decisió d'expulsar-los es va prendre perquè els nens "causaven molèsties i incomodaven la resta de passatgers" amb el que titllen de comportament incívic". A més, a diferència del que han denunciat els pares, que lamentaven que només se'ls havia advertit un cop, des de Renfe deixen clar que van fer "cas omís a les reiterades advertències i avisos" del personal del tren, a banda que no portaven mascareta, que continua sent obligatòria al transport públic. 

"Hem de tractar aquest tema amb molta cura. Hem obert una investigació per revisar els protocols d'actuació davant d'aquest tipus de situacions", ha indicat Antonio Carmona, portaveu de Renfe a Catalunya, que també va voler reiterar després que es fes pública la denúncia de les famílies aquesta mateixa setmana, que els escolars en tot moment van estar acompanyats a l'estació de Palència.