El Defensor del Poble discrepa de les explicacions del Ministeri d'Interior sobre l'actuació de les forces de seguretat al salt de la tanca de Melilla del passat 24 juny, quan van morir com a mínim 23 persones. La institució que dirigeix Ángel Gabilondo ha fet pública aquest dilluns la seva resolució sobre la investigació dels fets i, finalment, considera que no es van respectar "les garanties legals nacionals i internacionals" en rebutjar 470 persones a la frontera. Després de visionar les imatges captades en el perímetre fronterer de Melilla i Nador (Marroc), el Defensor no creu l'argument d'Interior que els agents "no van tenir constància, ni van observar directament, ni tampoc a través del perímetre fronterer" la situació de risc que van patir els migrants. Tampoc està d'acord amb la versió que diu que els agents no van veure ferits ni morts perquè les autoritats marroquines "havien aconseguit neutralitzat el salt". "Aquestes afirmacions no poden ser compartides per aquesta institució", ha subratllat el Defensor.

El Defensor assegura que "no és plausible" que els agents no sabessin què passava

Segons l'informe, en les imatges captades per l'helicòpter i el dron de la Guàrdia Civil es pot observar "com un nombre indeterminat de persones es troben amuntegades i, en diversos casos, aixafades en un dels accessos al pas fronterer". El Defensor assegura que demostren "la situació de perill" que es va generar i de la qual els agents haurien d'haver "tingut informació constant". Precisament per això apunta que "no resulta plausible que no es tingués coneixement" d'aquest risc, tal com van defensar des del Ministeri d'Interior. A més a més, la institució recull que alguns agents espanyols van llançar pedres als migrants, mentre que d'altres guàrdies civils els van ruixar "amb un esprai". "Això va poder intensificar la situació de perill", afegeix.

Marlaska va negar les "devolucions en calent", però l'informe apunta el contrari

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha defensat l'actuació policial a la tanca de Melilla, sempre ha negat que es practiquessin "devolucions en calent". El Defensor sosté que això no va ser així i que sí que es van fer "entregues expeditives a través de la tanca" que no respectaven "les mínimes exigències legals". "Del visionament de les imatges es constata que alguns agents marroquins accedeixen a territori espanyol i que agents espanyols els fan entrega de les persones que havien aconseguit interceptar, per a procedir al seu trasllat al Marroc", detalla la resolució. 

Una altra qüestió que ha destacat el Defensor del Poble és la poca col·laboració entre les forces de seguretat de l'Estat espanyol i el Marroc. Segons l'informe, van treballar "de manera autònoma" i només "en la fase final dels fets" va actuar plegats. En aquest sentit, Gabilondo exposa que una millor coordinació en l'actuació dels agents "podria evitar que es desencadenin tragèdies com la viscuda en aquest cas" i reclama "la necessària col·laboració" durant els intents de saltar les tanques de Ceuta i Melilla. "Hi ha diversos elements que preocupen especialment", els quals tenen en comú "la inexistència d'un procés que desenvolupi la regulació dels rebuigs a la frontera". La institució que dirigeix Gabilondo exigeix també "una major proporcionalitat en l'ús dels mitjans de contenció utilitzats per impedir l'accés irregular a territori nacional".

El Defensor denuncia falta d'informació sobre els serveis sanitaris

El Defensor denuncia que no se li ha facilitat informació sobre la intervenció dels serveis sanitaris en la tragèdia de Melilla del passat juny. De fet, subratlla que en les imatges facilitades per Interior es poden observar dos cossos a la carretera "sense que s'apreciï si reben atenció sanitària". "S'observa en la carretera una ambulància parada a certa distància dels vehicles de la Guàrdia Civil (...) que no intervé en cap moment", recull en l'escrit.