El govern espanyol i el Partit Popular han tancat un acord per renovar l'òrgan del Defensor del Poble. PSOE, Unidas Podemos i PP han pactat nomenar el socialista Ángel Gabilondo per a ocupar aquest càrrec, en substitució de Francisco Fernández Marugán, també exdiputat socialista i que estava exercint aquest càrrec en funcions des del juliol de 2017. Anteriorment, havia ocupat el càrrec l'exdiputada del PP Soledad Becerril. Després de complir el mandat de cinc anys, va entrar Francisco Fernández.

Aquesta designació també es produeix en el marc dels acords entre socialistes i populars per desbloquejar la renovació de diversos organismes constitucionals, entre els quals figura precisament el Defensor del Poble. La llista la completen el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i l'Agència de Protecció de Dades. Per ara, queda al marge el Consell General del Poder Judicial.

Per tal que aquest nomenament prosperi, calen els vots favorables de tres cinquenes parts del Congrés dels Diputats, és a dir, 210 vots a favor. PSOE, Unidas Podemos i PP sumen 244 escons.

Teresa Jiménez Becerril, adjunta

La diputada del PP, Teresa Jiménez Becerril, serà l'adjunta al Defensor del Poble. Jiménez Becerril és germana del regidor sevillà assassinat per ETA, és diputada al Congrés des del 2019 i anteriorment va ser europarlamentària.

La trajectòria d'Ángel Gabilondo

Ángel Gabilondo (San Sebastián, 1949) va iniciar la seva trajectòria política al govern estatal. L'any 2009, José Luis Rodríguez Zapatero el va nomenar ministre d'Educació, càrrec que va ocupar fins a l'any 2011. Més endavant, l'any 2015, va ser nomenat candidat dels socialistes a la presidència de la Comunitat de Madrid. En els comicis del 24 de maig de 2015, el PSOE va quedar segon amb el 25,4% dels vots i va obtenir 37 diputats.

Gabilondo va repetir com a número 1 del PSOE a la Comunitat de Madrid a les eleccions de 2019, uns comicis que va guanyar amb el mateix nombre d'escons que el 2015 i un 27,3% dels sufragis. Tot i la seva victòria, no va aconseguir formar govern pel pacte entre PP, Ciutadans i Vox, que va convertir Ayuso en la nova presidenta de la Comunitat madrilenya. Amb l'avançament electoral, els socialistes també van mantenir el filòsof com a líder, però el resultat ja no va ser tan bo: van quedar tercers, per darrere del PP i Más Madrid, amb un 16,8% dels suports i 24 diputats. Dos dies després dels comicis, Gabilondo va anunciar que no recolliria l'acta i que deixava els càrrecs polítics.

Acord per renovar òrgans constitucionals

La designació d'Ángel Gabilondo forma part de la llista de mandats que es renovaran fruit de l'acord entre La Moncloa i el Partit Popular. Els òrgans que formen part de la llista són el Defensor del Poble, el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i l'Agència de Protecció de Dades. La materialització d'aquesta renovació es durà a terme la setmana del 25 d'octubre.

La sorpresa es produïa en la sessió de control del dimecres passat, en què Casado plantejava arribar a un acord en aquesta matèria. En menys de 24 hores, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, tancaven el pacte. 

La renovació que haurà d'esperar és la del CGPJ. Fa tres anys que el mandat d'aquest òrgan està caducat i, per ara, no hi ha una entesa entre La Moncloa i el PP per poder tancar un acord sobre el Poder Judicial.

 

Imatge principal: Ángel Gabilondo, en un acte de campanya del PSOE per les eleccions madrilenyes del passat 4 de maig. Europa Press.