El nou Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ja s'ha pronunciat sobre la polèmica a l'escola de Canet pels missatges que han rebut els pares de l'alumne que han exigit que un 25% de les hores es facin en castellà. I ho ha fet demanant que es compleixin les sentències judicials i censurant "la intimidació als nens". En aquest sentit, ha assegurat que "no hi ha d'haver cap intimidació, assenyalament, assetjament i ningú pot ser perseguit per una opció relacionada amb la llengua" en una entrevista a Onda Cero. 

En aquest sentit, Gabilondo, que va patir una estrepitosa derrota com candidat a socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid davant Isabel Díaz Ayuso, ha defensat que la seva feina és "atendre i escoltar les raons" d'aquells que consideren que els seus drets s'han vist danyats. De fet, Gabilondo ha assegurat que s'ha presentat una queixa davant seu, motiu pel qual l'organisme no haurà d'actuar d'ofici i que pròximament "donarà resposta al cas". 

"Això no va del que opines", ha advertit Gabilondo, defensant que "aquí no hi ha partidisme ni sectarisme, sinó equanimitat i parcialitat". Per això, ha destacat "la qüestió del procediment" en la defensa dels valors democràtics. 

Carta de la família 

Avui matí, la família de Canet que ha exigit que es facin un 25% de les hores en castellà a la classe del seu fill de P5, han publicat una carta oberta. Davant aquesta, el socialista ha volgut mostrar el seu respecte a tot indicant que té un "to serè". En ella, els pares dels nens asseguren que el Govern "menteix" quan diu que la immersió lingüística és el model legal a Catalunya. Sota el lema en anglès, no en català ni en castellà, 'Stand up for your rights', 'Alça't pels teus drets' han reclamat el seu "dret a una escolarització bilingüe". "Hem de deixar d'empassar i empassar, hem de ser valents per dir el que un pensa", han dit en aquesta carta que té un "to seré", segons Gabilondo. 

"L'únic que puc fer per ara des d'aquí és respectar-los, mostrar-los el meu afecte i saber que en la mesura que ells vulguin, sàpiguen que el Defensor del Poble escoltarà les seves raons i, tant com pugui, els hi donarà resposta", ha dit Gabilondo en l'entrevista. 

Complir la constitució 

 

Per tot plegat, el Defensor del Poble ha fet una crida a complir l'article 3 de la Constitució, que recull el castellà com a llengua oficial i fixa el deure de conèixer-la i el dret d'emprar-la. Sobre la docència en castellà, ha defensat que "l'experiència diu que, inclús per aprendre bé altres idiomes, el millor és conèixer bé en la llengua materna i, a partir d'aquí, començar a ampliar horitzons, tret que l'infant sigui estrictament bilingüe". Segons Gabilondo, aquestes paraules no són una apreciació política sinó estrictament pedagògica. 

A l'espera de la Generalitat 

Sobre la resposta de la Generalitat, Gabilondo ha assenyalat que estan esperant "en com adopten les mesures precises per al seu compliment" i que "hi ha un temps per fer-ho". Així, ha insistit en la necessitat d'esperar el termini prudencial perquè les autoritats educatives de Catalunya adoptin les mesures per complir-les. "Vull veure què es fa", ha afirmat l'exministre, que ha posat èmfasi que no només es tracta de valorar les declaracions del Govern, sinó "veure com s'acaten aquestes sentències".

Tot i això, ha tornat a insistir que el seu deure és donar una resposta a les queixes que rep el Defensor del Poble i "fer una reconsideració o una recomanació, sol·licitar informació si fos necessari a la Generalitat, al Ministeri d'Educació o on sigui". 

A la imatge principal, Ángel Gabilondo / Europa Press