El qüestionament de la feina de la Fiscalia de l'Estat s'ha convertit en un dels objectius dels informes de les defenses que avui s'han escoltat a la sala de plens del Tribunal Suprem. És el darrer dia del judici al procés, just quatre mesos després que es posés en marxa la primera sessió. Fets "tergiversats", actuacions "absolutament impròpies" per part de poders de l'Estat, "biaix" de fiscals i Advocacia de l'Estat que només han buscat aquells elements que perjudiquen els acusats... Els tocs d'atenció al Ministeri Públic han recorregut una rere l'altre  les intervencions, igual com dimarts va ser present en bona parte dels informes.

La d'avui és una mena de cursa contra rellotge, amb el president de la sala, Manuel Marchena, amb el mòbil a la mà controlant els temps per completar les intervencions dels advocats. El punt i final el marcaran aquesta tarda els encausats aprofitant el dret al darrer torn de paraula. L'expectació és, per tant, màxima. L'ambient, amb un cert aire de final de curs i la sala plena de gom a gom. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ocupaven al matí la fila zero.

La primera a intervenir aquest matí ha estat Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, que ahir va haver de passar el seu torn per una indisposició. El seu informe ha girat al voltant de la defensa dels drets fonamentals que es qüestionen en el judici, la criminalització dels quals, ha advertit, pot tenir "efectes nefastos". Només prendre la paraula ha denunciat que "s'ha tergiversat el relat per fer encaixar la conducta de Cuixart en els delictes de l'acusació". "El relat dels fets no s'ajusta a la realitat ni a les proves presentades", ha retret.

Les recriminacions no han fet més que créixer amb la defensora de Carme Forcadell, Olga Arderiu. L'advocada de l'expresidenta del Parlament ha denunciat que les acusacions han intentat "en tot moment exagerar" l'actuació de Forcadell: "ha aparegut a llocs on no ha estat, ha parlat a llocs on no havia parlat, s'han inventat tuits, s'han inventat manifestacions i s'han mutilat declaracions que sí ha fet". "Tot plegat, a parer d'aquesta part i amb el màxim dels respectes, ha estat un intent per part de les acusacions que representen els poders públic de l'Estat i el principi de legalitat absolutament impropi", ha denunciat.

Arderiu ha assenyalat "falsedats i mentides" que s'han dit sobre Forcadell i ha arribat a ironitzar si ha estat per "telepatia" que ha participat en actuacions que se li ha atribueixen quan no va participar en les reunions preparatòries. "Semblaria còmic si no fos per la gravetat del delicte", ha lamentat.

Tot seguit, ha estat l'advocada de Borràs, Judit Gené qui ha denunciat el "biaix de la Fiscalia i l'Advocada de l'Estat" tant en l'acusació de rebel·lió com en la de malversació en què "ha mirat només el que perjudica". 

Gené, que ha protagonitzat un regateig amb Marchena per intentar estirar fins al darrer minut de la seva intervenció, ha acabat demanant al tribunal que no tingui en compte l'informe de l'acusació popular de Vox, a qui ha acusat d'haver discriminat ideològicament els acusats.

El darrer del matí ha estat Mariano Bergés, que ha rebutjat el relat de la rebel·lió acusant la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat d'haver sobredimensionat els fets i de plantejar interpretacions forçades i exageracions.