Judici enverinat. La primera sessió del judici a Laura Borràs, l’informàtic i amic de Borràs, Isaías Herrero, i l’amic d’aquest, Andreu Pujol per la gestió de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017, ha començat amb un enfrontament entre les defenses, aquest divendres a la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).  Isabel Elbal —que porta la defensa de la presidenta suspesa del Parlament juntament amb Gonzalo Boye, assegut al seu costat, a la vista— ha demanat la suspensió del judici per vulneració del dret de defensa en assegurar que els altres dos acusats “han pactat amb la Fiscalia acusar Borràs”. Al final de la vista, el president del tribunal, Jesús María Barrientos, ha acceptat donar més temps a la defensa de Borràs, i el pròxim 14 de febrer es farà una segona sessió de qüestions prèvies perquè pugui analitzar la documental aportada per la Fiscalia.

🔴 Judici a Laura Borràs | DIRECTE

A principi de setmana, va transcendir que Herrero hauria arribat a un acord amb la Fiscalia per inculpar-se i acusar Borràs que ella li hauria donat instruccions per dividir en 18 contractes, que sumen 309.000 euros, els treballs de la web de la institució. La fiscal Assumpta Pujol ha assegurat a la vista que “no hi ha cap acord formalitzat” i ha introduït canvis en l’escrit d’acusació, però no en les penes que demana, inicialment per a tots tres: 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic per a Borràs i Herrero pels delictes de falsedat documental i de prevaricació.  I per a Pujol, 3 anys de presó per als 2 mateixos delictes. Marina Roig, advocada d’Herrerro, ha lamentat “la instrumentalització” feta per la defensa de Borràs i ha assegurat que “també exerceix el dret de defensa” i que no vol polemitzar amb ella.

Defenses que són "acusació"

En l’inici del judici, el president del tribunal, el magistrat Jesús María Barrientos, ha desestimat que la defensa de Borràs actuï en darrer terme per garantir el seu dret de defensa, tot i que ha afegit que en les properes sessions del judici decidirà si canvi l’ordre de les intervencions. Isabel Elbal, ha reiterat que les dues defenses són ara “coacusadores” i que ha estat “compensades, bonificades i pagades”, per la Fiscalia. Elbal fins i tot ha acusat la defensa d’Herrero de vulnerar la seva defensa perquè “van estar coordinats durant tres anys, amb contactes amb familiars i una pericial conjunta per evitar la malversació de fons, que al final va decaure, i ara és acusació”. Per això, ha demanat la suspensió del judici tant per poder aportar proves d’aquest acord, si el "Col·legi d'Advocats li dona la dispensa per poder parlar " i trencar el codi deontològic, i per aportar proves de defensa que “no coneguin” les altres defenses. Àlex Solà, advocat de Pujol, ha lamentat el to de la defensa de Borràs, però no s’ha oposat a què intervingui en darrer lloc. Roig no ho ha acceptat i ha demanat al tribunal que la defensa de Borràs “no es dirigeixi a ells com a coacusats”.

El TSJC no és el tribunal competent

Isabel Elbal ha assegurat que “Laura Borràs no tindrà un judici just”. I a més de la suspensió, l'advocada ha afirmat que el TSJC no és el tribunal competent per jutjar Borràs perquè ja no és aforada, des que el juliol passat la Mesa del Parlament la va suspendre de les seves funcions en ser processada, “malgrat que per cap delicte de corrupció” i també ha assegurat que el Parlament  “ha vulnerat” la seva presumpció d’innocència, com també de polítics i ha assenyalat “la portaveu d’ERC”, Marta Vilalta. Elbal també ha insistit que els correus electrònics intervinguts a Herrero van ser obtinguts de forma “il·legal”. Prop de 400 persones han acompanyat Laura Borràs fins a les portes del TSJC.

Causa prescrita per a Borràs i Pujol

Pel que fa a les altres defenses, Marina Roig també ha assegurat que el TSJC no és competent per jutjar Isaías Herrero, a més  d'exposar que hi ha “vulneracions” en el procediment, com les intervencions telefòniques de l’informàtic, i que no hi ha cap interlocutòria sobre el secret de la peça del cas de la ILC.  

La causa de la Institució es va iniciar com una peça secreta en el jutjat de Manresa, que investigava Herrero el novembre de 2017 per tràfic de drogues i falsificació de moneda, pel qual va ser condemnat a 5 anys de presó, que té suspesa la seva entrada a presó. Per la seva part, Àlex Solà ha exposat que “la causa està prescrita” per a Borràs i Pujol perquè el jutge no va prorrogar la investigació en el seu moment.

“Tots 3 són innocents”

La fiscal Teresa Duerto ha rebutjat les qüestions prèvies plantejades per les tres defenses. “Borràs, Herrero i Pujol són innocents fins que hi hagi una sentència”, ha afirmat Duerto, que ha afegit que “no s’ha vulnerat el dret a la presumpció d’innocència” de Borràs. “El judici se celebra aquí i les declaracions públiques no influencien al tribunal”, ha manifestat la fiscal. La representant del ministeri públic també ha negat que es vulneri el dret de defensa de Borràs, malgrat que hi hagi un principi d’acord d’Herrero amb la Fiscalia. 

FOTO Isaías Herrero. TSJC. Foto: ACN
Isaías Herrero, l'informàtic i amic de Borràs, assegut al mig, en el judici. / Foto: ACN

Duerto no s’ha oposat que declari l’exconseller Lluís Puig, com a testimoni de Borràs, i que el tribunal -dividit- va rebutjar inicialment en assegurar que en estar “fugit de la justícia, és inidoni”. La fiscal, però, no ha acceptat que s’admeti la prova pericial sobre la malversació que ha demanat, de forma excepcional Elbal, per demostrar que va ser feta conjuntament amb Herrero. Duerto ha insistit que no considera vulnerat el dret de defensa.

"Quina por!", alerta Boye

Gonzalo Boye ha intervingut al final de la vista i ha demanat al tribunal més temps per poder analitzar la documental aportada per la Fiscalia en la vista d’aquesta causa que ha qualificat de “desordenada”. Boye ha insistit que “no sap què són les diligències indeterminades 42/21 de la Fiscalia, on es fan requeriments sobre Borràs”, aportades en la vista d’aquest divendres, i ha denunciat que es “vulnera el dret de defensa” de Borràs. “Quina por que arribem al judici sense saber el què ha fet la Fiscalia”, i ha demanat que aquesta documental no s’admeti o més temps per analitzar-la.

Al final, el president del TSJC ha acceptat donar temps a la defensa, i el judici es reprendrà el 14 de febrer a les 12 del migdia en el TSJC. Inicialment, estava previst que el judici es reprengués el 20 de febrer, amb la declaració dels acusats.