Els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal, han retret una vegada més la manca d'imparcialitat dels magistrats del TSJC encarregats del cas de Laura Borràs.  Aquest nou retret arriba després que la sala hagi rebutjat admetre al conseller Lluís Puig com a testimoni en el judici que ha d’afrontar Borràs al febrer com a exdirectora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en considerar que no és idoni per la seva condició de "rebel" i de trobar-se "fugit" de la justícia espanyola. L'acord compta amb el vot particular en contra d'una magistrada. Boye i Elbal, en un escrit de protesta enviat a la sala, sostenen que les raons esgrimides pel tribunal per denegar la testifical de Lluís Puig són "extraprocessals i mancades de qualsevol empara legal" i reiteren la manca d'imparcialitat del tribunal, argument que ja van defensar quan van demanar la recusació del president del tribunal, Jesús María Barrientos, que va ser desestimada.

Gonzalo Boye i Isabel Elbal van demanar el setembre passat que declaressin com a testimonis al judici els tres exconsellers de Cultura que havien precedit Laura Borràs (Ferran Mascarell, Santi Vila i Lluís Puig), petició que ara ha estat acceptada excepte en el cas de l'últim conseller del govern de Carles Puigdemont. Els magistrats deneguen la petició de la defensa per "inidoni, atesa la seva condició de rebel en la causa penal contra la seva persona" que se segueix al Tribunal Suprem. El tribunal entén que la seva condició "compromet la solvència del seu testimoni" i posa en qüestió "la virtualitat del jurament que hagués de prestar davant els tribunals espanyols dels quals es troba fugit". Amb tot la sala apunta que si Lluís Puig es presenta al judici podran revisar la seva idoneïtat per declarar com a testimoni.

Dubtes sobre el jurament i el testimoni

Davant d'aquesta decisió, els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal han elevat una protesta al tribunal, al qual retreuen que posi en dubte el valor del jurament i del testimoni de Lluís Puig per l'únic fet d'estar processat pel Tribunal Suprem, vulnerant el seu dret a la presumpció d'innocència. Així, recorden al TSJC que Puig es troba a Bèlgica d'acord amb el que ha determinat la justícia belga, que ha rebutjat la seva extradició a Espanya. Igualment, critiquen que el tribunal condicioni la possibilitat d'acceptar-lo com a testimoni al fet que es lliuri a la justícia espanyola. "Pensar que és deure d'una defensa lliurar una persona a la Justícia és no entendre en què consisteix el dret de defensa i quines són les obligacions dels advocats que som coadjuvants de l'Administració de Justícia, però no executors d'una voluntat que, a més, és contrària a dret", apunten els lletrats.

Vot particular

La defensa de Borràs recorda al TSJC que en cap cas es donen les circumstàncies que determina la llei per declarar Lluís Puig inidoni, i en aquest punt s'acullen al vot particular d'una magistrada del tribunal, que rebutja la denegació de la testifical de l'exconseller. Segons aquesta magistrada, Puig compleix tots els requisits legals per ser testimoni en el judici i que és en tot cas el tribunal el que, un cop l'hagi escoltat, podrà atorgar credibilitat a les seves manifestacions.