Una negociació tancada. L’informàtic Isaías Herrero, a qui Laura Borràs va adjudicar els contractes, valorats en més de 300.000 euros, per actualitzar la web de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), ha negociat amb la Fiscalia un acord perquè li rebaixi la petició de la seva pena per no haver d'entrar a la presó si confessa i declara que va seguir ordres de la presidenta suspesa del Parlament, quan era directora de la institució, entre els anys 2013 i 2017, segons fonts judicials. La Fiscalia demana per a cada un 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació. La Fiscalia espera que Herrero, amic de Borràs, declari i, al final del judici, podria rebaixar la seva petició de càstig perquè no ingressi a presó. Herrero seria el segon acusat que pacta amb la Fiscalia per incriminar Borràs. Roger Espar, funcionari de la ILC va assegurar, en la instrucció al TSJC, que Borràs li havia ordenat fraccionar els contractes i va aportar uns àudios vitals. El tercer acusat és Andreu Pujol, que hauria signat un pressupost per encobrir Herrero i a qui la Fiscalia demana 3 anys de presó i 10 d’inhabilitació; i, en principi, no ha pactat res amb la Fiscalia.

El judici contra Borràs, Herrero i Pujol comença aquest divendres al TSJC i s’ha programat en set sessions.  Divendres les defenses dels tres acusats plantejaran qüestions prèvies, és a dir, peticions abans no acceptades per corregir, a parer seu, irregularitats i la vulneració de drets. La defensa de Borràs, exercida per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, reclamaran que s’aparti de la causa els correus electrònics entre Borràs i Herrerro, que els incrimina, i dels quals asseguren que els Mossos els van obtenir sense autorització judicial. Per la seva part, la defensa d’Herrero, exercida per Marina Roig, i de Pujol, per Àlex Solà, exposaran que la pròrroga de la investigació no es va fer correctament. El tribunal que els jutjarà és format pels magistrats Jesús Maria Barrientos, que serà el ponent, Fernando Lacaba, i Maria Jesús Manzano.

Després de la sessió de divendres, el judici es reprendrà el 20 de febrer amb la declaració dels acusats, tot i que van sol·licitar fer-ho al final del judici. Els dies 21,22 i 23 s’han concentrat la declaració de testimonis; el dia 27, les pericials, i finalment, l’1 de març, els informes finals, on la Fiscalia podria variar o no la petició de les penes.

La segona condemna d’Herrero

En principi, la Fiscalia vol que se celebri tot el judici amb la presència d’Herrero i que detalli les acusacions contra Borràs. Herrero va ser condemnat a 5 anys de presó per tràfic de drogues, i el jutge li va suspendre l’entrada a presó a canvi que fes un tractament de desintoxicació. El cas de la Institució seria la seva segona condemna, i la Fiscalia li hauria de reclamar una pena inferior a 2 anys de presó, que és el mínim per no ingressar-hi. A més, quan va acordar l’execució de la primera condemna no era ferma la investigació de la Institució.

Els 18 contractes

En concret, la Fiscalia acusa Borràs d’haver adjudicat 18 contractes menors sense concurs (a dit), que sumen més de 309.000 euros, sobre la programació i manteniment del portal web de la Institució al seu amic Isaías Herrero. El funcionari de la Institució Roger Espar, que va declarar que va actuar sota les ordres de Borràs, al final no és acusat, i declararà com a testimoni.

En l’escrit d’acusació final, la Fiscalia va retirar l’acusació de malversació de fons públics pel qual inicialment va ser investigada la presidenta suspesa del Parlament, canvi que Borràs va interpretar, un cop més, que “la seva causa no és per corrupció”, sinó de persecució política, malgrat que ERC i la CUP li han tornat a girar l’esquena i no li donen suport. Borràs els ha acusat de vulnerar la seva presumpció d'innocència.