La vista al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si el líder d'ERC, Oriol Junqueras, té immunitat com a eurodiputat es manté per aquest dilluns 14 d'octubre, la primera data que es va notificar a les parts. El tribunal ha confirmat que la vista tondrà tindrà lloc a les 14,30 hores.

Malgrat que algunes informacions apuntaven que Luxemburg podia ajornar la vista, fonts de la defensa de Junqueras han explicat que ells sempre han treballat amb la data del 14 d'octubre.

El Tribunal Suprem va presentar el juny passat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de la immunitat d'Oriol Junqueras. El president d'ERC va ser escollit eurodiputat a les eleccions del 26-M, però l'Alt Tribunal no li va donar permís per acudir a l'acte d'acatament al Congrés per assumir l'escó davant la Junta Electoral Central i tampoc per ser a Estrasburg en la constitució de la Cambra.

El Suprem va plantejar la qüestió prejudicial després que la defensa de Junqueras presentés un recurs contra la negativa de tribunal a permetre a Junqueras assistir a la sessió constitutiva del Parlament Europeu.

Preguntes

El Suprem pregunta al TJUE si és d'aplicació el protocol sobre els privilegis i immunitats de la UE abans del període de sessions "per a un acusat per delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral, en el qual aquell ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu", però que ha estat privat per decisió judicial d'un permís penitenciari extraordinari que li permetés complimentar els requisits per accedir a l'acta d'eurodiputat.

En cas que el TJUE admeti que és d'aplicació el protocol d'immunitat de la UE, haurà de dirimir si se l'haurà de deixar en llibertat per poder exercir d'eurodiputat.