El sorteig d'una prostituta per recaptar fons per a la festa de la Immaculada Concepció, patrona d'Espanya, per part dels militars de la caserna del Bruc va aixecar molta polseguera i indignació arreu de l'Estat. També entre els ministres del govern espanyol, inclosa Margarita Robles, que va denunciar els fets i va assegurar que des del ministeri de Defensa, del qual en depenen aquests militars, podrien ser expulsats de l'Exèrcit. Ara, setmanes més tard que aquest cas sortís a la llum, el diari Ara ha informat que els responsables del sorteig han estat identificats, però des de Defensa no s'han revelat més detalls de les conseqüències. A banda d'organitzar el sorteig de la prostituta, en el xat grupal dels militars es van anar repetint comentaris vexatoris sobre la noia, un fet que agreuja (encara més) la situació. 

Així, si bé el ministeri responsable assegura haver identificat les persones, no ha confirmat quantes són ni tampoc quina mena de decisions s'han adoptat al respecte. Amb tot, el que sí que se sap és el que els primers missatges sobre aquest denigrant sorteig els van enviar un caporal i un sergent, als quals se'ls van anar sumant la resta de militars. D'altres, indignats amb el que estava passant, van decidir denunciar aquesta situació. Quan es va fer pública la notícia va començar la investigació interna, duta a terme per dos militars, un dels quals era un oficial del Bruc i l'altre del cos jurídic militar traslladat a Barcelona. En aquesta, van entrevistar (a vegades durant més de dues hores) els qui havien format part del xat. Un dels dos promotors del sorteig, assegura el diari Ara, ja ha marxat a una altra destinació. 

La indignació de Margarita Robles 

Enmig de tota la revolada que va provocar aquest sorteig, Margarita Robles va sortir a demanar que els responsables fossin expulsats de l'Exèrcit, qualificant la rifa d'inacceptable: "Aquestes persones han d'estar fora de les Forces Armades", deia llavors, però ara des del seu ministeri no esclareixen si això ha estat finalment així. La titular de Defensa va deixar clar que "és un xat privat absolutament al marge de l'estructura de l'Exèrcit de Terra", insistint que "és inacceptable des de qualsevol punt de vista i no només no respon als valors de l'Exèrcit de Terra ni de les Forces Armades, sinó tot el contrari". Però a més, va subratllar la "tolerància zero" de les Forces Armades amb l'assetjament o abús sexual, també "amb qualsevol broma en aquesta matèria".

Aquesta informació es coneix el dia en què s'ha confirmat el de desembre com un mes negre a l'estat espanyol, però també a Catalunya pel que fa a violència masclista. Aquest mes s'han registrat deu feminicidis, dos dels quals en territori català, i encara hi ha quatre casos pendents de confirmar. Això el converteix en el pitjor mes —a dos dies d'acabar— des del 2015, quan van ser assassinades deu dones per violència de gènere. El 2008 també va superar-se en morts aquest període amb onze. Respecte als que igualen pràcticament aquests decessos són 2004 i 2021, amb vuit en els seus últims 31 dies. Tanmateix, aquest 2022 podria finalitzar amb la xifra rècord de crims masclistes fins ara si es confirmen els quatre homicidis que s'estan investigant en aquests moments, el darrer aquest dijous al matí a Benidorm (Alacant).