La fugida de la cupaire Anna Gabriel a Suïssa no permetria que la justícia espanyola pogués extradir-la. O, si més no, així ho considera la defensa de l'anticapitalista, que no veu motius perquè la puguin tornar a Espanya. Els advocats de Gabriel es posicionen així en la mateixa línia que el Govern federal de Suïssa, que ja ha apuntat que la cupaire no podria ser extradida encara que el delicte de rebel·lió estigués previst al Codi Penal suís.

Ahir mateix el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar l'ordre de detenció només a nivell espanyol per a Anna Gabriel. El jutge encara no va arrencar el procés internacional, precisament perquè el magistrat ha de decidir si demana l'extradició a Suïssa, una cosa que xocaria amb complicacions jurídiques per la protecció i la neutralitat de què disposa el país helvètic per a perfils com el de la cupaire, tal com ha recordat la defensa aquest matí.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, l'advocat de Gabriel, Olivier Peter, ha apuntat que l'estat de dret suís protegeix i no extradeix persones que tinguin causes obertes per motius polítics. A més, la defensa ha recordat que a Suïssa el delicte de rebel·lió, si bé existeix, no és exactament identificable amb l'equivalent espanyol. "Els fets que se li retreuen aquí no són perseguibles", ha sentenciat Peter, que ha exposat que "rebel·lió no implica extradició".

Què diu el Codi Penal suís?

I és que al Codi Penal de Suïssa el delicte de rebel·lió implica necessàriament violència provada. De fet, tal com recull l'article 265 de la norma, "qualsevol persona que duu a terme un acte amb l'objectiu, a través de l'ús de la violència, de canviar la constitució de la Confederació o d'un cantó o deposar les autoritats estatals designades constitucionalment o impossibilitar-les per exercir els seus poders o de separar una part del territori suís de la Confederació o una part d'un cantó, està subjecte a una pena de presó de no pas menys d'un any". Es tracta, doncs, d'un tipus de rebel·lió que difereix del concepte recollit a la legislació espanyola.

La defensa de Gabriel ha quedat absolutament sorpresa amb la contundència del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que afirmava que no hi ha motius perquè Suïssa negui l'extradició d'Anna Gabriel. "Imagino que el ministre no ha llegit l'article del Conveni Europeu que sosté que per rebel·lió no hi ha extradició", ha respost Peter, que ha assenyalat que confia en el govern suís, amb el qual ja s'han posat en contacte formalment per aconseguir la protecció de la política, ara exiliada.