Davant la imposició dels tribunals espanyols d'aplicar un 25% de castellà a les aules, cal que els professors desobeeixin. Si es fa de manera col·lectiva i organitzada, ningú ho podrà aturar. Així de rotundament s'ha expressat el filòsof i articulista Bernat Dedéu al debat La immersió, en perill? La immersió, viva! que ha organitzat aquest dimecres ElNacional.cat al Palau Robert de Barcelona, on també hi ha participat un dels artífexs de l'escola catalana, Joaquim Arenas, la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, i el fundador de 'La Lectora', Marc Rovira.

A les seves intervencions en el col·loqui, Dedéu ha insistit en la importància de no deslligar el debat lingüístic del polític, recordant que només un Estat independent serà el que permeti potenciar i protegir el català. En aquest sentit, el filòsof ha comentat que fa pocs mesos ningú parlava de la llengua i el seu estat i "ara tothom corre a salvar-la". Per a Dedéu, tota aquesta "fal·lera sobtada" fa que la societat no se centri en "el tema més important, que és la independència". I ha recordat que el 2017, mesos abans de l'1-O, a Catalunya hi havia una "efervescència", també per la llengua, que ara s'ha esvaït.

 

Així doncs, Dedéu ha recordat la jornada de l'1-O i tot el que va suposar i ha explicat que en una desobediència col·lectiva i organitzada com aquella ningú dubtava sobre què fer en cas de rebre la visita dels diferents poders espanyols. Per això, ha instat a tornar a organitzar-se de manera similar en la defensa de la immersió i "no hi haurà qui ho pari". "Si la desobediència és coordinada i el poder polític respon i es posa al capdavant dient que això no es toca perquè és sagrat, això no es tocarà", ha insistit.

Més enllà del coneixement del català

Ara bé, el també musicòleg ha volgut anar més enllà de la immersió i l'aprenentatge del català a les escoles i ha exposat que amb el coneixement de la llengua no n'hi ha prou per "salvar la llengua en un marc global de competició ferotge amb la resta de llengües".

En aquest sentit, Dedéu ha parlat de "prestigiar" la llengua i potenciar-la des de tots els àmbits de producció i creació de continguts d'avui en dia, com el cinema, la televisió, la literatura, el teatre, la música i les xarxes socials i les noves tecnologies en general.

També ha apel·lat a canviar d'actitud i veure que les llengües són "eines de mercat" que competeixen entre elles. Per això, ha cridat a perdre els complexos i "fer el que fan tots els Estats del món, que és imposar-la" i fer-la imprescindible per viure a Catalunya.

Si res d'això canvia, "els nens i els joves seguiran veient i tractant el català com una llengua domèstica i residual". "Perquè busquen referents i no els troben i han assumit que les coses serioses es fan en castellà", ha comentat.

 

Imatge principal: el filòsof i articulista Bernat Dedéu al debat 'La immersió, en perill? La immersió, viva!' que ha organitzat aquest dimecres 'ElNacional.cat' / Foto: Sergi Alcàzar