El jutge d'Instrucció 7 de Barcelona ha destinat dues setmanes a citar com a investigats els policies espanyols que s'han pogut identificar i que haurien causat diversos ferits en les càrregues de l'1-O.

Ahir van passar pels jutjats dos comandaments i dos agents, i avui ho faran quatre policies més.

Tot i que la investigació la porta un mateix jutge, hi ha múltiples querelles. Hi ha, per tant, tècnicament diversos casos, que fa que s'hagin classificat les declaracions per acusats i per les escoles on van actuar.

Avui declaren els policies de l'operatiu al centre Fedac Horta, a l'escola Infant Jesús i un inspector i un agent que van formar part del dispositiu de l'Escola Dolors Monserdà.

Són especialment interessants avui les declaracions sobre les càrregues a l'escola Infant Jesús, ja que és un centre privat i l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no feia referència a aquest tipus de centres, sinó que només parlava de tancar punts de votació en espais públics. Aquest, a més, va ser el centre on votava Artur Mas. 

Durant les declaracions, el jutge fa visionar les imatges de les càrregues a partir de les quals s'ha identificat els agents. Si fan com ahir, però, no admetran en cap dels casos la seva autoria. I si també fan com ahir, qüestionaran la credibilitat dels ferits i no diran de qui venien les ordres i quines ordres els van donar exactament.

Els policies que van declarar ahir implicats en les càrregues de l'escola Mediterrània, Pau Claris i Escoles Pies van dir que no van rebre ordres explícites de càrregues i van exposar que se'ls havia demanat celeritat en la retirada de les urnes, però com que van trobar un "mur humà" i una concentració "hostil", van acabar traient la porra i carregant.