Quatre agents de la policia espanyola declaren avui a la Ciutat de la Justícia per les càrregues de l'1-O. En total declararan 24 agents en dues setmanes. Entre ells, els que declaren avui: un sotsinspector que va actuar a l'institut Mediterrània i el Pau Claris, un inspector en cap que va dirigir l'operatiu de Mediterrània i Escoles Pies i dos agents que estaven en el dispositiu de l'institut Pau Claris. 

"Avui es comença a trencar la impunitat en relació amb les càrregues policials de l'1-O”, ha dit un dels advocats de les víctimes, Andrés Garcia Berrio, del col·lectiu Irídia

El sotsinspector que declara avui ha estat identificat com l'agent que pega amb la porra al cap d'una de les votants del col·legi Mediterrània.

"Això només és el principi. Hi ha molts altres agents que han de ser citats en qualitat d'investigats", diu Garcia Berrio, que calcula que només a Pau Claris hi haurien implicats uns deu agents. "Volem sentir com es va organitzar aquest dispositiu i intentar arribar als responsables polítics i als responsables de la policia", ha sentenciat l'advocat, alhora que ha demanat la col·laboració del Ministeri d'Interior per identificar els agents responsables.

Què s'espera de les declaracions

Entre els investigats que declaren avui hi ha l'inspector en cap d'una part dels dispositius. És clau per saber qui ordena les càrregues i per què. "El que esperem sobretot és que expliqui per què va permetre i per què va ordenar una intervenció policial absolutament desproporcionada", ha exposat l'advocat Andrés Garcia Berrio abans d'entrar a les declaracions.

Els advocats també preguntaran en quin lloc i de quina manera es va coordinar l'operatiu policial. Els lletrats volen saber quins van ser els comandaments que des de la sala van organitzar el dispositiu i van ordenar les càrregues.

Una investigació ciutadana

Els agents s'han identificat a través de les imatges i els testimonis de les càrregues i un informe de Diego Pérez de los Cobos, però els advocats demanen més col·laboració del Ministeri d'Interior.

"Aquesta investigació és una investigació ciutadana. Si hem arribat a aquesta situació és perquè el jutge ha volgut investigar i perquè s'ha fet molt d'esforç per part dels ciutadans per identificat els agents", ha dit l'advocat.

L'advocat també ha denunciat que el dia dels fets cap cos policial va començar a investigar el presumpte delicte.