Anna Simó, Lluís Guinó, Lluís Corominas i Joan Josep Nuet han entrat i sortit del Tribunal Suprem en menys d'una hora. Ramona Barrufet no ha vingut. Declararà des de Barcelona per videoconferència el 21 de maig des dels jutjats de Lleida. Ha al·legat motius de salut.

Avui han conegut de veu del jutge el seu processament per desobediència. Fa tres setmanes ho van fer els presos polítics que van aprofitar la compareixença per donar un missatge polític al jutge i a la societat catalana. Avui les compareixences dels exmembres de la Mesa no han tingut res a veure. Han respost als seus advocats però han tingut un perfil baix. Sense missatges grandiloqüents.

De fet, Lluís Maria Corominas ha entrat a la sala de vistes a les 10.15 h i a les 10.24 h ja era fora de l'edifici del Tribunal Suprem. Lluís Guinó no ha estat ni cinc minuts dins la sala. Igual que Anna Simó amb no ha estat més de 2 minut. Tots tres han negat els fets que se'ls imputen i han apel·lat a la inviolabilitat parlamentària.

"Hem reiterat la nostra declaració del novembre. Hem explicat que la Mesa del Parlament executava tràmits parlamentaris i que els protegia la inviolabilitat parlamentària", ha explicat Lluís Guinó quan sortia del Tribunal Suprem.

Corominas ha marxat abans. Avui té previst visitar els presos que hi ha a Estremera i a Alcalá Meco.

Només Joan Josep Nuet ha exposat al jutge que davant conflictes polítics calen solucions polítiques. El diputat d'En Comú Podem, que ha arribat acompanyat per Xavier Domènech, ha esbossat abans d'entrar el que dirà al jutge. 

636612838899296910

Durant tres quarts d'hora Joan Josep Nuet ha respost les preguntes de la Fiscalia, l'advocacia de l'estat, el jutge i el seu advocat. I ha obviat VOX, l'acusació popular.

"He posat en valor el mecanisme parlamentari. Crec que aquest cas i la querella pateix d'una falta de coneixement dels mecanismes parlamentaris que es basen en debatre idees polítiques i quan es converteixen en lleis o resolucions, poden ser suspeses pel Tribunal Constitucional", ha explicat Nuet a la sortida. "En aquest cas s'ha modificat la tradició parlamentaria dels últims 40 anys que és que el tribunal suspenia al final del tramit parlamentari. S'ha introduït el debat previ i la constitucionalitat prèvia, i evidentment els membres de la mesa d'un parlament no son experts constitucionalistes i per tant poden presentar dubtes i facilitar tràmits que després son suspesos", ha insistit.