Quan es compleixen vuit anys de la consulta del 9-N, dos dels protagonistes d'aquella jornada històrica per Catalunya i l'independentisme han creuat retrets. Són Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, que en les seves respectives entrevistes d'aquest 9 de novembre s'han referit l'un al altre. Per un costat, Duran i Lleida ha criticat el gir de l'autonomisme a l'independentisme d'Artur Mas en particular i de Convergència en general, que creu que va estar estretament relacionat amb "una voluntat de no perdre el poder", fet que els va portar a emular el discurs d'ERC. Per la seva part, el president Mas no ha dubtat a contestar qui va ser el seu company durant anys, assegurant que la situació d'aquell moment va provocar que canviés de parer i li ha recordat a l'exlíder d'Unió que precisament ell va ser una de les persones que el van animar i encoratjar a convocar les eleccions del 2012. 

Per què es van avançar eleccions el 2012? 

"Ho veig completament a l'inrevés", ha replicat Mas a Duran i Lleida, per després relatar el que va passar després de la multitudinària manifestació independentista de la Diada del 2012 i quan ell mateix, com a president de la Generalitat, va rebre el 'no' del govern de Mariano Rajoy a la seva proposta de pacte fiscal. En aquest context, ha explicat en una entrevista a TV3, va decidir convocar eleccions anticipades malgrat quedar encara dos anys de legislatura, confiant que la seva força parlamentària sortiria reforçada, però va succeir el contrari: CiU va recular dels seus 62 escons a 50, mentre que ERC va guanyar terreny. "Quan vaig decidir avançar les eleccions al Parlament de Catalunya el 2012 amb el concepte del dret a decidir, una de les primeres persones amb les quals jo vaig parlar per saber si calia avançar o no les eleccions és amb el senyor Duran, que em va animar a avançar-les. Em va animar a avançar aquestes eleccions", ha explicat.

Amb tot, a pesar de recordar-li que va ser ell, entre d'altres, qui el va encoratjar, no l'ha responsabilitzat de la derrota electoral d'aquelles eleccions en què, tal com ell mateix explica: "Vaig perdre suport electoral, vaig perdre diputats quan més els necessitava. Però el concepte d'aquelles eleccions, que no era independència sinó el dret a decidir del poble català, van aconseguir 107 diputats, perquè llavors el PSC encara hi estava d'acord". Així, ha puntualitzat que la "responsabilitat" d'aquesta convocatòria electoral va ser "només" seva, i no de Duran, però "el que no val ara és fer veure que allí hi havia gent que només volia continuar en el poder i que aquesta era la raó principal, això no fa honor a la veritat".

Duran aprova que Aragonès afegeixi perfils no independentistes al Govern 

En la mateixa entrevista, Mas ha fet referència a la sortida de Junts del Govern, de la qual ha recordat que ell n'estava en contra, però que la militància "sobirana" ha optat per abandonar l'Executiu de Pere Aragonès i que això s'ha de respectar. En aquest sentit, també ha manifestat que ell no va votar a la consulta, ja que no n'és militant, però ha reiterat que considera que ha estat un error abandonar sortir del Govern i ho ha fet evocant l'època dels tripartits: "Llavors ens enviaven a l'oposició tot i guanyar les eleccions i ara ens hi enviem nosaltres mateixos", ha lamentat Mas, preocupat per si Junts s'acaba aïllant políticament. 

Per la seva part, en una entrevista al programa Cafè d'Idees de La 2 i RNE4, Duran i Lleida ha beneït el fet que Pere Aragonès hagi decidit incorporar perfils més enllà d'Esquerra Republicana al seu nou govern després de la sortida de Junts: "Ell ho està fent bé. Dins les limitacions que té el país crec que és un camí, el de portar gent que no és necessàriament d'ERC i fins i tot en el cas del Quim (Nadal), que no són independentistes", ha celebrat. L'exlíder d'Unió també ha assegurat que part del seu expartit ara és independentista i creu que en algun moment davant el conflicte polític que encara és vigent a Catalunya, "un dia o altre, els catalans hauran de dir alguna cosa".