La sortida de Junts del Govern després que els seus militants decidissin abandonar-lo en una consulta ha obert el debat sobre si aquest fet, el trencament d'un govern format per partits independentistes, pot suposar el final del procés. Aquesta tesi té defensors i també detractors, que creuen que aquest està més viu que mai i que els últims esdeveniments poden fer revifar la força del moviment. Artur Mas se situa enmig d'aquests dos pensaments, ja que si bé considera que el procés no està mort, "perqué encara hi ha molta gent que considera que aquest hauria de ser el camí cap a la independència, també creu que no està passant pel seu millor moment. "El procés està hibernant, està al congelador", ha resumit, tot recordant que quan una cosa es descongela, ja no es pot tornar a posar al congelador, en referència al fet que si es torna a intentar, hauria de ser per última vegada. Amb tot, ha lamentat, que la gran crisi de Govern que ha acabat amb un Executiu en minoria d'ERC amb nous membres d'altres sensibilitats i només 33 diputats al Parlament, demostra que no es pot dir ara mateix que el procés té la credibilitat que tenia en altres moments. 

Estar disposats a renunciar 

Mas ha fet aquestes declaracions en un debat a RAC1 amb David Fernández, líder de la CUP durant la consulta del 9-N i amb qui, a pesar de les grans diferències ideològiques entre els dos es van arribar a posar d'acord pel país, tal com han destacat, i van protagonitzar un dels moments més emblemàtics del procés quan es van abraçar després de l'èxit de la consulta. En ella, també ha lamentat el desacord dels partits independentistes, que han portat a la ruptura del Govern i ha advertit que no es pot pretendre pactar amb algú des de posicions molt diferents si no estàs disposat a renunciar en part a la teva posició: "Si no estàs disposat a moure't gens, llavors no hi ha possibilitat de pactes. És lògic que hi hagi tensions, però el secret és saber com fas front a les tensions i les diferencies", ha reflexionat. Mas no és militant de Junts, però s'havia mostrat a favor de romandre al Govern, tot i els incompliments del president Pere Aragonès.

Aquests pactes, que ha defensat que tenien lloc durant l'època en què va ser president de la Generalitat i també durant l'època del president Puigdemont, "s'han perdut" i això provoca situacions "esperpèntiques", com ara una taula de diàleg sense totes les sensibilitats que integren el Govern: "Això és una gran debilitat que mostrem davant l'estat espanyol. Constata la posició de debilitat de la nostra part negociadora", s'ha queixat Mas. Tant ell com David Fernández han coincidit a lamentar que en el moment amb més repressió també sigui quan més divisió hi ha l'independentisme: "Quan algú des de fora t'apreta molt i t'aplica condicions duríssimes, la reacció normal és la cohesió interna per defensar-te davant una agressió, en el nostre cas s'ha produït el contrari", quelcom que considera inconcebible. 

Reclama un espai de direcció estratègica 

Mas ha reflexionat també sobre la importància de recompondre un espai on poder dibuixar el futur "en base del que pensa un i l'altre", per evitar que els partits s'acomodin en la seva posició sense moure's: "En aquell moment vam avançar perquè vam trobar els punts en comú entre molta gent, però tots vam renunciar a cosa. Aixo s'ha d'entendre com una passa endavant", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que considera que Junts té raó quan es queixa de l'absència d'un espai de direcció estratègica que fins el 2017 tenia l'independentisme". Per això, tant Mas com Fernández han demanat a ERC i Junts que abandonin el que han titllat de "batalla campal" per asseure's a negociar.