El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha negat davant el jutge que com a alcalde de Premià de Mar cedís els locals del municipi per poder votar l'1-O.

Buch ha arribat acompanyat al TSJC pel president Quim Torra, tots els consellers, i bona part de la cúpula del Departament d'Interior.

Buch, Torra i Aragonès TSJC   Sergi Alcàzar

En una declaració de poc més de 20 minuts, Buch ha hagut de tornar a declarar sobre el referèndum del 2017 per la seva gestió com a alcalde. Tot i que el secretari municipal ja havia fet els informes pertinents que el desvinculaven de l'organització del referèndum al poble on era alcalde, el jutge l'ha volgut escoltar.

De tots els locals que es van fer servir per votar, només 3 eren de titularitat municipal i Buch ha explicat que les claus les tenien diverses persones, no només l'Ajuntament, i que en cap cas les va cedir el consistori. 

Miquel Buch ha respost tant al jutge com a la fiscalia. "M'han deixat explicar-me", ha dit als periodistes que l'esperaven en sortir de la declaració. Buch ha negat que hagués donat ordres directes per cedir els locals. No hi havia cap acte ni acord. I tot i que sí que ha admès, i així consta, que hi havia un decret, quan es va signar encara no hi havia la prohibició del Tribunal Constitucional per fer el referèndum. Un cop arriba la prohibició ni Buch ni cap més alcalde de Catalunya mou fitxa. 

Hi ha també els certificats del secretari municipal que avalen la versió de Buch. Segons aquest escrit "no hi ha una clau única, hi ha diferents còpies de claus, amb diferents posseïdors, des del personal docent fins al servei de neteja i altres entitats". 

Dels 8 locals on es va poder a votar, només tres eren de titularitat municipal: El poliesportiu Voramar, la Biblioteca Martí Rosselló i l'Edifici del Gas. 

El mateix certificat diu que "ni el cos de la policia local ni tampoc agents de la plantilla, no van rebre petició ni requeriment de cap responsable per facilitar l'obertura dels locals destinats als actes investigats". 

Hi ha un segon certificat  del secretari municipal que constata que "no consta als arxius municipals cap resolució, comunicació o acord de cap tipus dictat per l'alcalde de Premià de Mar entre els dies 7 de setembre i 1 d'octubre, de preparació ni suport de cap tipus a la celebració del referèndum d'autodeterminació de Catalunya". I afegeix que "no consta als arxius municipals cap resolució o acord dictat per l'alcalde de Premià de Mar d'encaminar a facilitar l'obertura dels locals on va tenir lloc el referèndum il·legal".

L'advocada de Miquel Buch, la mateixa que la de Mertixell Borràs en el judici del procés, Judith Jené, ja va demanar l'arxivament del cas. Però el jutge, davant un recurs de la fiscalia ha volgut matisar alguns extrems directament amb la declaració del conseller. La defensa de Buch espera, com ha passat amb altres casos d'altres municipis i alcaldes investigats, que s'acabi arxivant la causa.