Josep Maria Jové, considerat el cervell del referèndum de l'1 d'octubre, mà dreta d'Oriol Junqueras a Economia, ha declarat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

J.M.Jové TSJC   ERC

El van detenir el 20-S i no ha declarat fins més d'un any després. I finalment ho ha fet al TSJC perquè, com a diputat del Parlament de Catalunya, té la condició d'aforat.

La seva estratègia passa per qüestionar la investigació i tota la causa general. El seu primer advocat, Andreu van den Eynde, ja va qualificar de "causa general contra l'independentisme" tot el seguiment de la Guàrdia Civil. Avui davant la jutgessa Maria Eugènia Alegret ha discutit "la legalitat de la causa", segons fonts judicials.

Jové s'ha negat a fer la prova de cal·ligrafia que el vincularia o no amb l'agenda Moleskine. I tampoc no ha volgut fer la prova de reconeixement de veu per comparar les trucades telefòniques que va gravar la policia. De fet, Jové ha posat en dubte que l'agenda fos seva.

El diputat d'ERC al Parlament i exsecretari de Vicepresidència, Josep Maria Jové, no ha reconegut com a seus els manuscrits de l'agenda Moleskine que esbossaven presumptament el full de ruta del procés, i ha qüestionat l'escorcoll del seu despatx el 20-S perquè el seu advocat no hi era present.

Josep Maria Jové discuteix la investigació policial que va portar a escorcollar casa seva. I per aquí passa invalidar part de la causa. Això també porta a parlar de la forma més que no pas del contingut, i evita que Jové entri en el detall dels preparatius de l'1-O, dels quals la policia el fa màxim responsable.

A casa de Jové van trobar l'agenda Moleskine i un PDF amb tot el full de ruta, el ja famós Enfocats. Al despatx hi van trobar notes manuscrites. Qui va ser mà dreta de Junqueras ha negat l'autoria d'aquestes notes i fins i tot la seva existència. 

Jové ha fet una declaració llampec. Començava pels volts d'un quart de deu i acabava al cap d'uns 20 minuts. Mentrestant, a fora del TSJC, dirigents d'ERC —entre ells el vicepresident Pere Aragonès— esperaven l'artífex de l'1-O, que ha sortit sense que la jutgessa hagi demanat mesures cautelars.