Primera jornada de declaracions amb els policies espanyols investigats per les càrregues de l'1-O.

"Ens enfrontàvem a un mur humà que impedia l'actuació policial. Senyoria, es van donar cops amb paraigües", ha dit l'inspector justificant la força amb què va actuar la policia a l'escola Mediterrània.

I el jutge ha respost: "Jo no veig paraigües".

Fonts judicials expliquen que hi ha hagut alguns moments tensos. I que el jutge ha estat bel·ligerant, mentre que el fiscal ha estat molt més suau en les preguntes.

I és que durant les declaracions es van visionant les imatges de les càrregues on es veuen actuacions concretes dels policies investigats. La majoria són imatges que han aportat les acusacions, que representen part dels ferits en les càrregues.

Però també n'hi ha de la mateixa policia. Són imatges gravades des de les càmeres que porten els agents al pit i al casc. Unes imatges que han arribat prèviament seleccionades. S'han editat i no hi ha la seqüència sencera. Un fet que el jutge també ha retret als policies. Els advocats denuncien que és obstrucció a la justícia.

Avui han declarat quatre policies espanyols. Dos d'ells són comandaments, un inspector i un sotsinspector que van estar a les càrregues de les Escoles Pies, Mediterrània i l'institut Pau Claris. No han respost als advocats de les víctimes i no s'han reconegut en les imatges. Tampoc han estat capaços d'explicar qui els donava les ordres i no han concretat que rebessin cap directriu directa per carregar. 

Aquesta setmana i la que ve, en total, declararan 24 policies espanyols, dels 10.000 que es van destinar a Catalunya els dies propers al referèndum. Els que han declarat avui es van allotjar en el vaixell atracat al Port de Barcelona amb el Piolín dibuixat al casc de l'embarcació.Piolin guardiacivil SergiAlcazar 17