Enric Vidal, presumptament responsable de disseny de la Generalitat —així es presentava—, hauria fet l'encàrrec de tot el material de la campanya del referèndum. 

Ningú sap qui és, ni l'han vist mai. Només hi han parlat per telèfon. Però almenys un dels empresaris que han declarat avui com a imputats en la causa que investiga el jutge d'instrucció 13 de Barcelona per l'1-O, l'ha assenyalat com a l'intermediari que van tenir les empreses amb la Generalitat per imprimir i distribuir els cartells i els fulletons de la campanya.

Dels quatre empresaris que han comparegut avui, José Oriol González Martínez, Sergi Bellido Andújar, Sergi Aymerich Roman i Ricardo Martí Ramon, de les empreses Buzoneo Directo, Novoprint i Global Factory Print, dedicades a la publicitat i arts gràfiques, només Bellido s'ha acollit al seu dret de no declarar. La resta ha respost a totes les parts.

L'encàrrec l'hauria rebut Ricardo Martí, però hauria estat via telefònica. No consten documents que acreditin la contractació de la campanya. L'intermediari, que primer es presentava com a responsable de disseny de la Generalitat, després va matisar que era un freelance.

Tots han explicat que no van arribar a cobrar mai la campanya del referèndum i que no van saber mai a quin departament de la Generalitat facturar l'encàrrec, segons fonts judicials. Que tot i no conèixer la persona que els va fer d'intermediari, que van accedir a tirar-la endavant perquè es tractava d'una administració pública i ja havien treballat anteriorment amb la Generalitat. 

No existeixen contractes. Només hi ha un pressupost. Els empresaris tiren endavant l'encàrrec perquè creuen que hi ha garanties, quan arriba el material hi ha el logo de la Generalitat, i l'administració sempre paga un cop la feina ja està lliurada.

Tampoc diuen saber qui és Enric Vidal els advocats de les defenses. N'hi ha més de 30 en aquest cas. I ningú n'ha vist referències en cap document del sumari. VOX, que aquí també fa d'acusació popular, començarà a revisar ara correus electrònics per mirar de trobar l'Intermediari i demanar al jutge que el citi, però el desconcert d'aquesta acusació també era evident en acabar les compareixences. 

Cop policial

En l'escorcoll que la Guàrdia Civil va fer el passat 16 de setembre a l'empresa Buzoneo Directo, va trobar 1,3 milions de díptics i fullets de diverses mides. 

En concret, a l'empresa, situada a la localitat de Montcada i Reixac (Barcelona), es van localitzar uns 700.000 fullets informatius per al seu repartiment promovent el 'sí', altres 130.000 cartells més petits també en suport del referèndum i uns 370.000 díptics amb el logotip de la Generalitat de Catalunya que es correspondrien amb la campanya institucional del referèndum.

A més, es van intervenir en el mateix local 138.000 cartells amb el text: "Sí, per fer-los fora" amb les imatges del rei Felip VI, del president del govern espanyol Mariano Rajoy, l'expresident Jordi Pujol i l'expresident de la Fundació Palau de la Música de Barcelona, ​​Fèlix Millet. Aquests últims cartells portaven els logos propis i identificatius de la CUP.

Els materials estaven empaquetats en palets, llestos per a la seva distribució. Es va tractar fins a aquest moment de la intervenció més important de la Guàrdia Civil de material del referèndum enmig de la campanya.

Part d'aquest material hauria estat imprès per Novoprint per encàrrec de l'empresa Global Solutions, els responsables també estan citats pel titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.